Een rekje met specerijen op het aanrecht.

Bewaar potjes met specerijen niet op het aanrecht, dit is waarom

In de keuken hebben we vaak potjes met diverse kruiden en specerijen. Denk aan kaneel, paprikapoeder, peper, nootmuskaat en nog veel meer. Sommige mensen hebben deze potjes op het aanrecht staan, makkelijk bij de hand. Maar toch is dit niet zo’n goed idee. We leggen uit waarom.

Specerijen zijn gevoelig voor licht

Op kruiden en specerijen staat vaak geen houdbaarheidsdatum. Toch zijn ze niet oneindig houdbaar. En al helemaal niet wanneer ze op het aanrecht staan. Ze zijn gevoelig voor licht, de kwaliteit neemt erdoor af. Daardoor verliest de specerij zijn smaak en geur. En dat is nou net niet wat we willen bij de smaakmakers.

kruiden-en-specerijen
Lees ook: Kruiden en specerijen, wat is het verschil?

Zet de potjes niet dicht bij warmte

Daarnaast doet de warmte van een oven of kookplaat de specerijen ook geen goed. Hierdoor drogen ze namelijk uit. En ook dat leidt tot smaak- en geurverlies. Zorg er ook voor dat de inhoud van de potjes niet vochtig kan worden. Dus strooi liever niet direct paprikapoeder vanuit het potje in de pan. De warme dampen kunnen in het potje terechtkomen. Dit zorgt ervoor dat het gaat klonteren en dat komt de smaak uiteindelijk niet ten goede.

Hoe kunt u specerijen in potjes het beste bewaren?

Wat zijn dan wel goede plekken om de potjes met specerijen te bewaren? Op een donkere, droge en koele plek. De koelkast is te koud, een constante temperatuur tussen de 15 en 20 graden is perfect. Het beste is in een donkere pot, in een kast. En dan het liefst niet een kast die onder de kookplaat of rondom de oven zit. Daar kan namelijk alsnog warmte van af stralen.

voorraadkast
Lees ook: Voorraadkast opruimen, organiseren, schoonmaken en opnieuw indelen

Hoe kunt u zien of specerijen nog goed zijn?

Wilt u weten of uw specerijen nog goed zijn? Ruik, proef en kijk naar de kleur. Is dat allemaal iets minder? Dan kunt u ervoor kiezen om iets meer te gebruiken. Want echt bederven doet het niet. Wilt u sowieso langer genieten van het product? Kies dan voor de ongemalen variant. Deze is namelijk langer houdbaar.

(Bron: Culy, archief, Silvo, Van Beekum Specerijen. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

  Dirck says:

  Ik heb voor extra berg ruimte onder de keuken kastjes vlak boven de vloer geen plint maar extra lades gemaakt,
  Bij 20 graden in keuken is het daar 14 of 15 graden vlak boven vloer en ideaal voor aardappels maar ook deze potjes lees ik nu.
  Koel & Donker bewaren geld voor meer dingen en daar vaak nutteloze ruimte hergebruiken dus pak een zaag.
  Verzaag je plint en maak er met knop of handgreep een extra lade bij.
  Ik heb onder de Lade kast van 90 wel erg makkelijk, de 60 of 50 cm kastjes zoals ik vorige jaar nog had is meer werk.
  Ik heb geen onder deurtjes maar lades al genomen omdat vele op deurtje gaan hangen en scharnieren houden dat geen 25 jaren vol en vaker vervangen!