Zo maakt u zelf opgeklopte boter en geeft u er uw eigen draai aan
Publicatiedatum: 21 juni 2025
Een stokbroodje zo uit de vuist, bij een salade of warme maaltijd; grote kans dat u er (kruiden)boter bij serveert. Lekker, maar het kan ook anders. Probeer eens de opgeklopte variant. Het is snel gemaakt en makkelijk te combineren met allerlei verschillende smaken en te serveren bij diverse gerechten. In dit artikel leest u hoe u het zelf maakt en geven we een paar lekkere variaties.
Wat is opgeklopte boter?
Opgeklopte boter, is gewone roomboter die luchtig wordt gemaakt door deze op hoge snelheid te mixen. Door het kloppen wordt de structuur veel zachter en smeerbaarder, daardoor kunt u het op veel verschillende manieren gebruiken.

Zo maakt u zelf opgeklopte boter
Om het zelf te maken heeft u maar een aantal dingen nodig. Voor de basisversie heeft u 250 gram ongezouten roomboter nodig, 2-4 eetlepels water of melk en een snufje zout. Voor een romige variant kunt u melk toevoegen. Wilt u een iets minder romige, zware boter, voeg dan water toe. Verder heeft u een (hand)mixer nodig, een kom en een spatel.
Laat de boter op kamertemperatuur komen en doe deze in de kom. Voeg hier de melk of het water aan toe en klop het, op een matige snelheid, zo’n 1 tot 2 minuten op . Zodra de melk of het water is opgenomen, mixt u de boter op hoge snelheid. Doe dit totdat het er wit en romig uitziet. Dit duurt zo’n 2 tot 4 minuten. U kunt de opgeklopte boter nu in een bakje doen en serveren.
Zo maakt u verschillende variaties
Met een paar extra ingrediënten geeft u uw boter makkelijk een lekkere twist. Voeg smaakmakers toe nadat u het luchtig heeft geklopt, dus in de laatste stap van het recept. Mix ze kort mee of roer ze er met een spatel doorheen. Hier zijn een aantal heerlijke variaties:
Kruidenboter
Voeg 1 teen knoflook (geperst), fijngehakte peterselie, bieslook en een snuf zout en peper toe. Dit is heerlijk bij stokbrood, gegrild vlees of gepofte aardappel.
Honing-boter
Meng 2 eetlepels honing en een klein snufje kaneel door de boter. Dit is heerlijk op pannenkoeken of bij wentelteefjes.
Citroen-dille boter
Gaat u iets met vis eten? Dan kan dit wel eens een lekkere toevoeging zijn. Voeg 1 theelepel citroensap en 1 eetlepel fijngehakte dille toe. Bak uw vis hierin of laat de boter er op smelten.
Basilicum en tomaat
Voeg basilicum, zongedroogde tomaten en 1 teen knoflook (geperst) toe. Dit kan erg lekker zijn als dip op een cracker of stokbrood.

Te veel boter gemaakt?
Heeft u over? Opgeklopte boter kan ook goed ingevroren worden. Maak daarom gerust een grotere portie en vries kleine hoeveelheden in. Zo heeft u altijd iets op voorraad voor bij de borrel of de barbecue.
(Bron: Culy, Heel Holland Bakt, lekkerensimpel.nl, Voedingscentrum. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik ga het nu maken om bij vlees te gebruiken. Als er over is een mengsel met citroen en dille maken voor bij de vis morgen