Zo maakt u zelf opgeklopte boter en geeft u er uw eigen draai aan

Een stokbroodje zo uit de vuist, bij een salade of  warme maaltijd; grote kans dat u er (kruiden)boter bij serveert. Lekker, maar het kan ook anders. Probeer eens de opgeklopte variant. Het is snel gemaakt en makkelijk te combineren met allerlei verschillende smaken en te serveren bij diverse gerechten. In dit artikel leest u hoe u het zelf maakt en geven we een paar lekkere variaties.

Wat is opgeklopte boter?

Opgeklopte boter, is gewone roomboter die luchtig wordt gemaakt door deze op hoge snelheid te mixen. Door het kloppen wordt de structuur veel zachter en smeerbaarder, daardoor kunt u het op veel verschillende manieren gebruiken.

geklaarde boter
Lees ook: Zo maakt u geklaarde boter en dit kunt u er mee

Zo maakt u zelf opgeklopte boter

Om het zelf te maken heeft u maar een aantal dingen nodig. Voor de basisversie heeft u 250 gram ongezouten roomboter nodig, 2-4 eetlepels water of melk en een snufje zout. Voor een romige variant kunt u melk toevoegen. Wilt u een iets minder romige, zware boter, voeg dan water toe. Verder heeft u een (hand)mixer nodig, een kom en een spatel. 

Laat de boter op kamertemperatuur komen en doe deze in de kom. Voeg hier de melk of het water aan toe en klop het, op een matige snelheid, zo’n 1 tot 2 minuten op . Zodra de melk of het water is opgenomen, mixt u de boter op hoge snelheid. Doe dit totdat het er wit en romig uitziet. Dit duurt zo’n 2 tot 4 minuten. U kunt de opgeklopte boter nu in een bakje doen en serveren. 

Zo maakt u verschillende variaties

Met een paar extra ingrediënten geeft u uw boter makkelijk een lekkere twist. Voeg smaakmakers toe nadat u het luchtig heeft geklopt, dus in de laatste stap van het recept. Mix ze kort mee of roer ze er met een spatel doorheen. Hier zijn een aantal heerlijke variaties:

Kruidenboter

Voeg 1 teen knoflook (geperst), fijngehakte peterselie, bieslook en een snuf zout en peper toe. Dit is heerlijk bij stokbrood, gegrild vlees of gepofte aardappel.

Honing-boter

Meng 2 eetlepels honing en een klein snufje kaneel door de boter. Dit is heerlijk op pannenkoeken of bij wentelteefjes.

Citroen-dille boter

Gaat u iets met vis eten? Dan kan dit wel eens een lekkere toevoeging zijn. Voeg 1 theelepel citroensap en 1 eetlepel fijngehakte dille toe. Bak uw vis hierin of laat de boter er op smelten.

Basilicum en tomaat

Voeg basilicum, zongedroogde tomaten en 1 teen knoflook (geperst) toe. Dit kan erg lekker zijn als dip op een cracker of stokbrood.

gezouten roomboter
Lees ook: Wanneer gezouten roomboter gebruiken en wanneer ongezouten?

Te veel boter gemaakt?

Heeft u over? Opgeklopte boter kan ook goed ingevroren worden. Maak daarom gerust een grotere portie en vries kleine hoeveelheden in. Zo heeft u altijd iets op voorraad voor bij de borrel of de barbecue.

(Bron: Culy, Heel Holland Bakt, lekkerensimpel.nl, Voedingscentrum. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Wil Hartemink-Trouw says:

    Ik ga het nu maken om bij vlees te gebruiken. Als er over is een mengsel met citroen en dille maken voor bij de vis morgen