Rabarber, stengels en in stukken gesneden.

Het is weer tijd voor rabarber

In de maand mei is rabarber het lekkerst om te eten, voor wie ervan houdt tenminste. Het is er een in de categorie: u houdt ervan of totaal niet. Gezond is het in ieder geval.

Hoe later, hoe zuurder

Rabarber is verkrijgbaar van maart tot en met augustus. Het seizoen is door nieuwe technieken wat verlengd. Maar de maand mei is wel de beste maand om het te eten. Hoe later in het seizoen, hoe zuurder de groente wordt. Dat komt doordat er oxaalzuur in rabarber zit. Dit zit voornamelijk in de bladeren en aan het einde van het seizoen trekt dit ook de stengels in. De bladeren zijn trouwens niet eetbaar.

De kleur geeft aan hoe de rabarber smaakt

Rabarber heeft een rood-groene kleur. Volgens culinair journalist Emina Zorlak speelt de verhouding van die kleuren een belangrijke rol in de smaak. Hoe roder de stengel is, hoe zoeter en hoe groener, hoe zuurder. Het groene geeft dus niet aan dat de groente niet rijp is, zoals bij paprika’s bijvoorbeeld wel.

Is rabarber fruit of toch groente?

We noemden rabarber net al even groente, want dat is het ook. Maar toch wordt vaak gedacht dat het fruit is. Dit omdat het regelmatig verwerkt wordt in zoete gerechten, zoals een compote of taart. Meer over de oorsprong is te lezen in een eerder artikel. Rabarber is familie van de bleekselderij. Helemaal wanneer het in plakjes wordt gesneden is de overeenkomst goed zichtbaar.

Bleekselderij, stengels en in stukjes gesneden.Bleekselderij

Gezonde groente

Naast het oxaalzuur wat minder goed voor ons is, zitten er meer dan genoeg gezonde onderdelen in rabarber. De vezels die erin zitten zorgen voor een goede spijsvertering. Verder zitten ver veel mineralen zoals calcium, kalium en mangaan in. En er zijn meer gezondheidsvoordelen.

Koken en bakken met rabarber

Rabarber kan goed verwerkt worden in verschillende baksels. Denk aan een tarte tartin, een rabarbertaart of deeghapjes met rabarbervulling. Heel Holland Bakt heeft de recepten hiervan op een rij gezet. Sandra Ysbrandy heeft in Kook mee met MAX de groente ook gebruikt. Zij maakt er een salade met geitenkaas en aardbeien mee. Het zoete van de aardbei en het zure van de rabarber zijn namelijk een goede combinatie. Emina Zorlak heeft ook nog een bladerdeeghapje met rabarber gemaakt. Maar rabarbercompote is ook erg lekker met wat yoghurt als toetje of ontbijt.

Zelf kweken

Wie een eigen moestuin heeft, kan ook zelf rabarber kweken. Nieuwe planten kunnen tot ongeveer halverwege december nog geplant worden. November is een goede maand om de wortelkluiten op te graven en te delen. De plant kan zeker 10 jaar meegaan.

(Bron: archief, Heel Holland Bakt. Foto’s: Shutterstock)

Geef een antwoord