rabarber

Deze maand is rabarber het lekkerst en zo gezond is deze groente

Wanneer is rabarber op z’n lekkerst en hoe gezond is deze friszure groente eigenlijk? We zetten de gezondheidsvoordelen en meer wetenswaardigheden op een rij.

Beste eetmoment

Het rabarberseizoen loopt van april tot juli, met mei als topmoment. Gaandeweg het seizoen wordt de groente steeds iets zuurder. Door nieuwe kweektechnieken is het rabarberseizoen tegenwoordig wel een stukje verlengd: vaak is de groente nu van maart tot en met augustus in de supermarkt of bij de groenteman verkrijgbaar.

Groente of fruit?

Hoewel rabarber meestal in zoete gerechten wordt verwerkt, is het geen fruitsoort, maar een groente. Om precies te zijn behoort rabarber tot de duizendknoopfamilie, net zoals bijvoorbeeld boekweit.

Gezondheidsvoordelen

Dankzij de vele vezels die rabarber bevat is het om te beginnen een goede optie voor een gezonde spijsvertering. Maar er zijn nog veel meer gezondheidsvoordelen. De groente is rijk aan mineralen als calcium, kalium en mangaan en het zit vol antioxidanten. Antioxidanten beschermen cellen en weefsels tegen beschadiging van vrije radicalen en kunnen zo op de lange termijn mogelijk ziekten als kanker en hart- en vaatziekten voorkomen. Ook bevat rabarber vitamine K. Dat is nodig voor een goede bloedstolling en er zijn volgens het Voedingscentrum aanwijzingen dat deze vitamine een rol speelt bij de aanmaak van botten. Nog onbekend is het of extra vitamine K het risico op osteoporose kan verminderen.

Overgangsklachten

Rabarber bevat net als sommige andere voedingsmiddelen als knoflook en peulvruchten een plantaardig oestrogeen, dat kan helpen tegen overgangsklachten.

Oxaalzuur

Rabarber bevat naast allerlei gezonde stoffen ook het minder gezonde en zelfs giftige oxaalzuur. Gedurende het seizoen neemt de hoeveelheid ervan toe en dat is ook een reden dat rabarber veelal tot juli het meest gegeten wordt. Het beïnvloedt de smaak namelijk negatief: die wordt flink zuurder. Oxaalzuur vermindert de opname van calcium in het lichaam, maar wanneer uw voeding voldoende calcium levert en u gevarieerd eet, is het volgens het Voedingscentrum geen probleem om rabarber te eten. De bladeren bevatten er overigens het meeste van, eet die daarom niet en alleen de stelen. Wees extra voorzichtig als u te maken heeft met botontkalking of nierproblemen heeft.

Hoe kunt u rabarber het beste bewaren?

Gekoeld kunt u rabarber (onbewerkt) ongeveer een week bewaren. Buiten de koeling blijven de stelen tot zo’n 5 dagen vers. Daarna worden ze slap en / of drogen ze uit. Ook invriezen bij -18 graden is een optie. Rabarber is dan tot een jaar houdbaar.

Wel of niet rabarber schillen?

Rabarber kunt u het beste niet schillen, dat gaat ten koste van de mooie kleur van de stengels. Bevatten de stengels stugge draden, trek die er dan wel vanaf en snijd het onderste, harde stukje eraf.

Krijt of kalk toevoegen (tegen de zure smaak)?

Om de verminderde opname van calcium te compenseren is voorheen wel krijt toegevoegd tijdens het koken van rabarber. Met een normaal voedingspatroon is dat tegenwoordig over het algemeen niet meer nodig. Ook is kalk weleens toegevoegd om de zure smaak milder te maken, maar daarvoor wordt nu vaak een scheutje melk of wat suiker naar smaak toegevoegd. Liever geen extra suiker gebruiken? Eet de rabarber dan goed gekoeld, het smaakt dan minder zuur.

Is rabarber ook rauw te eten?

Rabarber kan rauw gegeten worden, maar is dan wel erg zuur van smaak. Daarom kan het beter verhit of in een gerecht verwerkt worden.

Recept: rabarbersalade met geitenkaas en aardbeien

Trek gekregen in rabarber? Maak dan eens de rabarbersalade met geitenkaas en aardbeien van Sandra Ysbrandy.

(Bron: Culy, Voedingscentrum, Margriet, 24Kitchen, lekkergezond.nl, delicious, Libelle.be, Plant en plagen, AH.nl, archief)

Geef een reactie

Reacties (4)

    Meijvogel says:

    Ook heel erg lekker…rabarbertaart. maak het recept voor een appeltaart maar ipv de appel gebruik dan rauwe rabarber met wat suiker eroverheen. Geen rozijnen toevoegen.

    hhjjkk says:

    Wil u Rabarber langer bewaren , neem een jampot met ijzer deksel of een hakpotje,
    kook de rabarber met wat u er bij wil doen nu koken doe het kokend in de pot sluit gelijk het
    deksel zet de pot op ze kop na een jaar is ze nog heerlijk sukses

    RABE says:

    Ik zal het niet snel eten. Ben 69 en het lijkt me niet gezond voor mijn botten. Verder is er genoeg verse groente voor de maaltijd.

    fedeltia says:

    Mijn rabarber smaakt heerlijk omdat ik wat cranberry’s meer laat koken. Wel iets suiker toevoegen en binden met wat bindmiddel.
    Echt heerlijk als bijgerecht.