Rabarber

Is rabarber fruit of toch groente?

In mei hebben we volop rabarber! De lange groen-rode stengels prikkelden de nieuwsgierigheid van Emina Zorlak al toen toen ze klein was en ze de stengels op de markt zag. “Mijn moeder kookte er nooit mee, dus ik wist niet hoe ze smaakten. Mijn eerste rabarber-ervaring was dan ook een crumble met aardbei en rabarber. Het bleek een klassieke combinatie en niet voor niets! Het zoete van de aardbei en het zure van de rabarber combineren perfect!”

Hoe roder, hoe zoeter en hoe groener, hoe zuurder

Overigens geldt voor de smaak van rabarber: hoe roder, hoe zoeter en hoe groener, hoe zuurder. Groen betekent niet dat ze onrijp zijn; ze zullen dus ook niet zoeter worden als u ze langer bewaart, het is gewoon net een andere soort. Het interessante is dat als u de stelen schilt, de rabarber na het koken niet rood blijft, maar groen wordt. Ik vind dat zelf zonde; van de kleur en van de rabarber, want je hoeft het niet te schillen.

Fruit of toch groente?

Rabarber wordt vrijwel altijd verwerk in zoete gerechten zoals compote of taart, maar het is eigenlijk een groente. Waarschijnlijk is deze door Chinezen uit de steppen van Azië gehaald en op de berghellingen van het Chinese Rijk aangeplant. Daar werd het vooral gebruikt vanwege de medicinale krachten; het schijnt goed te zijn voor de darmen en het wordt zelfs nog steeds gebruikt in laxeermiddelen. In Nederland begon men rond 1900 met het telen van rabarber, maar het is nog steeds niet echt een veelgebruikte groente. Zonde, want de smaak is echt bijzonder.

Daarom deze week flapjes uit de oven, maar dan met rabarber. De dadels vervangen de geraffineerde suiker in dit recept, waardoor u wel een heerlijke zoete tegenhanger heeft voor het zure van de rabarber, maar de vezels die in dadels zitten zorgen ervoor dat u geen dip krijgt. Tja, bladerdeeg is niet het allergezondst, maar met zo’n voedzame vulling mag u uzelf af en toe verwennen, toch? Een prima tussendoortje, toetje of lekkers bij de koffie.

Ingrediënten voor rabarberflapjes met exotische twist (2 personen):

  • 2 vellen bladerdeeg
  • 100 gram rabarber
  • 4 Medjouldadels
  • 2 bolletjes stemgember
  • snuf kardemom
  • snufje zout
  • 1 eetlepel paneermeel

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 210 graden. Ontdooi de bladerdeegvellen.

Snijd de rabarber in hele kleine stukjes en doe in een kom. Ontpit de dadels, hak ze klein en voeg toe aan de rabarber. Hak de bolletjes stemgember fijn en voeg toe. Voeg de kardemom, zout en paneermeel toe en roer goed door. Leg de bladerdeegvellen op een met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel de vulling over de vellen en vouw de vellen dicht. Druk de randen goed aan. Bak de rabarberflapjes in circa 15 minuten goudbruin en gaar.

Emina Zorlak is met anekdotes en wetenswaardigheden over eten elke woensdag te horen in het MAX-radioprogramma De MAX! met Wat eet De MAX! vandaag? Meer recepten van Emina vindt u in onze kookrubriek Dit kookt MAX Vandaag

Geef een reactie