Hollandse nieuwe

Haringseizoen 2019 van start met veiling Hollandse nieuwe en Nationale Nieuwe Haringdag

Met de veiling van het eerste vaatje Hollandse nieuwe, gaat dinsdag 11 juni het haringseizoen 2019 van start. Vanaf woensdag is de haring overal in het land te koop.

Opbrengst veiling dit jaar naar Stichting Mag Ik Dan Bij Jou

De veiling van het eerste vaatje vindt dinsdagmiddag plaats op de Scheveningse visafslag. Het Nederlands Visbureau organiseert de traditionele veiling van het eerste vaatje haring. Dit jaar gaat de opbrengst naar de Stichting Mag Ik Dan Bij Jou. Cabaretier en liedjesschrijver Claudia de Breij neemt als beschermvrouwe van deze stichting de cheque in ontvangst. De stichting Mag Ik Dan Bij Jou wil bijdragen aan de veiligheid en geborgenheid van kinderen met kanker tijdens hun behandeling in het ziekenhuis door met een fonds een financieel vangnet te bieden. Waardoor ouders er zo goed mogelijk voor hun zieke kind kunnen zijn. Update: het eerste vaatje heeft dit jaar 95.500 euro opgebracht.

Hollandse nieuwe

Claudia de Breij bij de veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe haring.

Veilingen door de jaren heen

In 2018 heeft het eerste vaatje Hollandse Nieuwe 78.000 euro opgebracht voor Hulphond Nederland, een stichting die honden opleidt en plaatst bij mensen met een fysieke of geestelijke beperking. Het jaar daarvoor, in 2017, is met het eerste vaatje 65.000 euro opgehaald. Dat geld is toen naar de stichting Make-A-Wish gegaan. In 2016 is er een flink hoger bedrag gehaald: 90.000 euro, voor de stichting Het Vergeten Kind.

Nationale Nieuwe Haringdag

Om iedereen de gelegenheid te geven de Hollandse Nieuwe te proeven vinden op woensdag 12 juni veel festiviteiten rondom haring plaats in het land. Bunschoten-Spakenburg is gastheer van de grootste haringparty op deze dag. Van 13.00 tot 22.00 uur zijn alle haringliefhebbers van Nederland welkom om de start van het Hollandse Nieuwe seizoen mee te maken. In het dorpscentrum zijn tal van activiteiten. Er is een Botter Race op het Eemmeer, die vanaf de kade gevolgd kan worden en waarbij de bemanningsleden tussen 12.00 en 14.00 uur strijden voor de winst. Iedereen is vanaf 15.00 uur welkom om de nieuwe haring te proeven, wanneer duizenden gratis haringen worden uitgedeeld. Tijdens de Nationale Nieuwe Haringdag zijn de Spakenburgse musea gratis te bezoeken tussen 13.00 en 17.00 uur.

Vlaggetjesdag

De jaarlijkse Vlaggetjesdag in Scheveningen wordt dit jaar op 3 dagen gevierd. Zaterdag 15 juni is het grote feest, maar op vrijdag 14 juni is er al een haringparty en zondag 16 juni is de eerste editie van de Vlaggetjes Cup. Tijdens Vlaggetjesdag zelf vinden er in de 1e en 2de haven van Scheveningen allerlei activiteiten plaats. Oorspronkelijk is Vlaggetjesdag de dag waarop vissersschepen met vlaggetjes versierd in de haven liggen, om er vervolgens op uit te trekken om op haring te vissen. Inmiddels gaat het er anders aan toe in de haringvangst, maar de dag wordt in ere gehouden.

Lees ook: Vlaggetjesdag: het jaarlijkse welkom aan de maatjesharing, de column van Jannie van der Heijden over haring, voedingstip over vette vis en het recept aardappel en bietensalade met haring.

(Bron: ANP, VVV Leusden, indebuurt.nl, scheveningen.com, archief)

Geef een antwoord