haringdag

Het is Nationale Haringdag: dit is er te doen

Haringen zijn in principe het hele jaar door verkrijgbaar, maar het allerlekkerste zijn ze aan de start van het nieuwe haringseizoen. Toevallig begint het haringseizoen van 2018 vandaag, op 13 juni, en dat wordt gevierd tijdens de Nationale Haringdag. 

Hollandse Nieuwe

Het haringseizoen start traditiegetrouw altijd een dag na het veilen van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe-haring. In 2018 levert dit 78.000 euro op, een bedrag dat gestort wordt op de rekening van Stichting Hulphond Nederland. Zodra dit is gebeurd, wordt de vis verspreid over alle (vis)winkels van Nederland. In Bunschoten-Spakenburg is dit een extra feestelijk gebeuren, want deze gemeente is in 2018 de gastheer van de Nationale Haringdag.

Wat gebeurt er tijdens de Nationale Haringdag?

Tijdens de Nationale Haringdag staat er 1 ding centraal, en dat is het proeven van de Holland Nieuwe. Dat moet geen probleem zijn in deze plaats, want hier vind u de meeste visspeciaalzaken van heel het land. Daarnaast is er ook gezorgd voor een randprogramma. Zo zijn tussen 13.00 uur en 17.00 uur alle musea binnen de gemeentegrenzen gratis te bezoeken. Dat betekent dat u onder meer het Visserijmuseum, Klederdrachtmuseum of de visafslag kunt bezoeken. Ook is er een zogenoemde botter race, waarbij de typisch Nederlandse vissersboten de strijd met elkaar aangaan.

Gene test, wel Vlaggetjesdag

Het Algemeen Dagblad publiceert meestal rond Nationale Haringdag hun jaarlijkse haringtest. Deze wordt vanaf 2018 niet meer uitgevoerd, nadat de krant veel kritiek krijgt op de werkwijze. Wat wél gewoon doorgaat is de jaarlijkse Vlaggetjesdag in Scheveningen, het moment waarop de Hollandse Nieuwe-haring het Zuid-Hollandse dorp binnenkomt. Meer weten over Vlaggetjesdag? lees dan ons artikel over dit onderwerp.

(Bron: VVV, ANP, Algemeen Dagblad)

Geef een antwoord