vette vis

Voedingstip: vette vis

Er zijn sterke aanwijzingen dat het eten van vis samenhangt met een lager risico op hart en vaatziekten. Met name vette vis bevat veel gunstige omega-3-vetzuren. Het advies is daarom om 1 keer per week vis te eten, liefst vette vis.

Wat is vette vis?

We noemen vis ‘vet’ als er meer dan 5 procent vet in zit. Denk bij vette vis aan Atlantische zalm, haring, makreel, heilbot, bokking, of sardines. Het maakt niet uit of u verse vis gebruikt of vis uit diepvries of blik, behalve bij zalm. Verse zalm is meestal Atlantische zalm, wat een vette soort is. Zalm uit blik of diepvries is vaak minder vette zalm uit de Stille Oceaan.

Als u vis in blik, pot of uit de diepvries koopt, dan kunt up de verpakking zien hoe hoog het percentage vet is in de vis.

Vitamines en mineralen in vis

Naast goede vetzuren bevat vis ook vitamines en mineralen. Daarom staat vis in de Schijf van Vijf. De meeste vis is rijk aan de vitamine B12 en de mineralen jodium, fosfor en seleen. Het is een bron van vitamine B6. Deze vitamines en mineralen zijn erg belangrijk voor uw lichaam. Vis bevat van nature eiwit en vet. Die stoffen gebruikt uw lichaam bijvoorbeeld als bouwstof voor onder andere de spieren.

Vette vis is bovendien rijk aan vitamine D en B2 en bevat vitamine A. Vis bevat ook ijzer, maar minder dan vlees, omdat er minder bloed in zit. Al deze goede stoffen zitten ook in schaal- en schelpdieren.

Meer is beter?

Meer dan 1 keer vis per week vis eten levert niet of nauwelijks extra effect op voor de gezondheid. Mensen die een verhoogd risico lopen op hart- en vaatziekten of eerder een hartinfarct of beroerte hebben doorgemaakt, kunnen wel baat hebben bij meer vis. Omdat vooral vette vis ook schadelijke stoffen kan bevatten, is het wel verstandig daarbij te variëren.

Vis met een korstje

Gepaneerde vis of vis met een beslaglaagje, zoals vissticks, zijn minder goede keuzes. Door het krokante jasje zuigen ze bij het bakken of frituren veel vet op. Kies daarom liever voor bijvoorbeeld gerookte vis in een salade of vis uit de oven.

Zout

Te veel zout verhoogt het risico op een hoge bloeddruk. Een hoge bloeddruk (hypertensie) verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. Heeft u last van een hoge bloeddruk, dan kunt u de volgende soorten vis beter niet te vaak eten:

 • Gerookte vis, zoals gerookte zalm en gerookte paling.
 • Vis uit pot, in het (zoet)zuur zoals haring en rolmops.
 • Gezouten vis zoals haring en stokvis.
 • Ansjovis.
 • Hom, kuit, en kaviaar.

(Bron: Voedingscentrum) 

Geef een reactie

Reacties (2)

  oosterwijck says:

  Atlantische zalm staat gelijk aan “Gekweekte zalm” in reservoirs, vaak aangeduid als “Noorse zalm” die buiten Omega 3 ook vol zitten met medicijnen en andere chemicaliën. Dus raadzaam is enige terughoudendheid te betrachten met zalm uit de supermarkt. Alleen de bevolking in: Canada, Alaska en Rusland, zijn in de gelegenheid om wilde zalm te nuttigen, die daar van nature in de rivieren afzakken om te paaien. Deze zalm is hier niet te koop, of voor schrikbarend hoge prijs.

  Maximini says:

  In vette vis zitten veel biogene aminen als histamine en tyramine. Tyramine werkt licht vernauwend op de bloedvaten en verhogend op de bloeddruk. Bij angst- en hartklachten dus beter te vermijden.