Aardappel- en bietensalade met haring

Niets handiger dan bij het koken van aardappels direct in een dubbele hoeveelheid te koken. Houd de helft apart om bijvoorbeeld de volgende dag lekker op te bakken of maak er direct een salade van. Meng de in blokjes gesneden aardappels lauwwarm met olie en azijn en schep er de kruiden door. De volgende dag is de salade dan ook nog eens op zijn lekkerst!

Ingrediënten bietensalade met haring:

  • 3 niet te grote gare bieten
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel azijn
  • 2 theelepels mierikswortel (potje)
  • 1 lente-uitje
  • ½ groene appel
  • 1 pluk rucola
  • 3 haringen

Bereidingswijze:

Snijd de gare bieten in blokjes. Maak een dressing van olijfolie en azijn en meng er de mierikswortel door. Meng de dressing met de blokjes biet en zet afgedekt tot gebruik koel.
Snijd voor kort voor het serveren de halve  appel in blokjes en de lente-ui schuin in repen. Snijd de haringen in stukjes.

Meng vlak voor het serveren alle ingrediënten tot een salade.

Ingrediënten aardappelsalade met haring:

  • 3 gare aardappels
  • 1 sjalotje
  • verse peterselie, bieslook en eventueel dille
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel azijn
  • zout, peper
  • 2-3 haringen

Bereidingswijze:

Snijd de gare aardappels in plakjes of in stukjes . Pel en snipper het sjalotje Hak de kruiden klein. Meng olijfolie en azijn en meng met de gehakte kruiden. Breng op smaak met zout en peper, en zet afgedekt koel weg tot de volgende dag.

Zet een ring op een bord en schep daarin de aardappelsalade. Druk licht aan en haal de ring omhoog. Haal de haringhelften uit elkaar en schik ze op de salade.

haringsalade2_max_04092017_700_400

(Bron: Janny van der Heijden)

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Een oud Russisch recept, wat daar “Haring in Bondmantel” wordt genoemd. Ik kan er één advies aan toevoegen: Spoel de Haring goed af, onder een lopende kraan en wentel ze daarna op een bordje met slaolie (neutrale olie) alvorens te verwerken in de salade. Door deze behandeling, spoel je de bitterstoffen weg en smaakt de haring veel zachter. Bovendien is dan ook de vislucht verdwenen, waaraan sommige mensen een afkeer hebben.