Haringseizoen vlaggetjesdag 2023

Hoe zit het? Waarom is het haringseizoen in 2023 later begonnen?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: waarom is het haringseizoen in 2023 later begonnen?

Hoe is de start van het haringseizoen 2023 verlopen?

Het haringseizoen 2023 is laat op gang gekomen. De start van het seizoen zou eigenlijk op woensdag 14 juni zijn, maar is verplaatst naar vrijdag 23 juni. Vlaggetjesdag 2023 is daarom ook met een week uitgesteld, voor het eerst sinds 2015. Daarvoor heeft de organisatie de haring van een jaar eerder moeten hergebruiken, omdat er nog geen nieuwe lading Hollandse Nieuwe voorhanden is. Overigens heeft het 1e vaatje bij de traditionele veiling wel een recordbedrag van 159.500 euro opgebracht, ten bate van de Voedselbank.

Waarom is de Hollandse Nieuwe zo laat in 2023?

De trage start van het haringseizoen heeft te maken met het vetpercentage van de haringen. Een Hollandse Nieuwe moet namelijk een vetpercentage van minstens 16 procent hebben. Waar de haringen in 2022 nog bovengemiddeld vet zijn geweest, blijven ze in 2023 juist achter. Volgens kwaliteitsmanager Robert de Graaf komt dat door het gebrekkige aantal zonuren in het voorjaar. “Daardoor zat er te weinig plankton in de zee. Dan kan de haring zich niet goed vol eten”, vertelt hij aan RTV Utrecht. Dit doen haringen vooral in de maanden mei, juni en juli. Niet geheel toevallig dus dat het haringseizoen in die periode van start gaat.

Vlaggetjesdag
Lees ook: Vlaggetjesdag: het jaarlijkse welkom aan de maatjesharing

Wat maakt haring zo gezond?

Hoe vetter de haring – en dat is dus vooral in de zomermaanden het geval – hoe beter die over het algemeen smaakt. Daar zijn 3 redenen voor, zoals we in dit artikel uitleggen. Kent u de uitdrukking ‘haring in het land, dokter aan de kant’ nog? Want als u het met mate eet, 1 keer per week bijvoorbeeld, krijgt u belangrijke omega 3-vetzuren en vitamines binnen. Dit kan helpen om hart- en vaatziekten te voorkomen. Nu het haringseizoen 2023 alsnog kan beginnen, kunt u er naar hartenlust mee experimenteren in de keuken. Bekijk onze receptenpagina voor verschillende gerechten met haringen.

Waar moet u juist voor uitkijken als u haring eet?

Haring is dus gezond, maar let wel op dat u niet te hard van stapel loopt in het haringseizoen. Zo kan de haring een hoog zoutgehalte bevatten, waardoor mensen met een hoge bloeddruk voorzichtig dienen te zijn. Daarnaast gaan haringen snel oxideren, waardoor ze niet lang vers blijven. Laat de haring dus niet te lang buiten de koeling of de vacuümverpakking liggen. En eet hem bij voorkeur vers van het mes bij de visboer.

(Bron: Archief, Omroep West, RTV Utrecht, De-bunschoter-online.nl, Planeetzee.be, Algemeen Dagblad, Visspeciaalzaak Aan De Kant. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord