haring

Dit is wat extra vette haring zo lekker maakt

Bijna elk jaar wordt bij de introductie van de Hollandse Nieuwe wel gezegd dat de haring dat jaar lekker vet is. In 2022 ligt het percentage naar verwachting extra hoog. Maar wat maakt zo’n vet visje nou lekkerder dan in jaren dat hij minder vet uitvalt?

Vetpercentage Hollandse Nieuwe haring

Haring die rondom juni gevangen wordt heeft een gemiddeld vetpercentage tussen de 18 en 20 procent. Dit jaar bevat de vangst tot nu toe een percentage van 22 procent. Dat ligt dus boven het gemiddelde en de Hollandse Nieuwe is dit jaar dus extra vet. De komende tijd kan het vetpercentage zelfs nog toenemen. Daarbij is goede timing van belang. Tegenover EditieNL legt Ruud van Diermen van de Nederlandse Vereniging Visspecialisten uit hoe dat zit. De haring die nu gevangen wordt bestaat vooral uit vissen van 3 jaar oud, die zich voorbereiden op voortplanting. Daarom eten ze zich helemaal vol met plankton en neemt hun vetgehalte toe. Zo gauw ze kuit hebben geschoten daalt het vetpercentage echter weer.

haring
Lees ook: Het is haringtijd: zo gezond is dit visje

Dit maakt vette haring zo lekker

Het Voedingscentrum raadt aan om 1 keer in de week vis te eten en dan bij voorkeur vette vis. Onder vette vis wordt vis met een vetpercentage van meer dan 5 procent verstaan. Het maakt niet uit of het verse vis is of vis uit blik. Maar een verse Hollandse Nieuwe is natuurlijk onontbeerlijk. Zeker als die zo’n hoog vetgehalte heeft als dit jaar. Dat die daardoor extra lekker smaakt heeft een 3-tal redenen. Ten 1e maakt het de smaak sterker. Hoe te vetter de haring, des te sterker de smaak. Ten 2e geeft het extra vet een beter mondgevoel, want de eetervaring nog prettiger maakt. Ten 3e hebben mensen een natuurlijke behoefte en daardoor voorkeur voor vet en dat bij elkaar zorgt ervoor dat haring met een hoger vetgehalte ons bijzonder goed smaakt.

Vlaggetjesdag 2022

Dit jaar vindt op zaterdag 18 juni 2022 Vlaggetjesdag plaats in Scheveningen. Met dit jaarlijkse evenement wordt de nieuwe haring feestelijk verwelkomd. Het feest is een eeuwenoude traditie, waar we in een eerder artikel op in gaan.

Recepten met haring

De Hollandse Nieuw is van zichzelf al heerlijk, maar op onze receptenpagina vindt u inspiratie wat u er nog meer mee kunt maken.

(Bron: RTL Nieuws, Voedingscentrum, Vlaggetjesdag.com, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord

Reactie

    busdick says:

    nieuwe haring is een scam hahahaha omdat de haring die je nu koopt al een jaar ingevroren is … die van dit jaar word ingevroren en kan je volgend jaar kopen omdat er een parasiet in kan zitten moet ze eerst de vriezer in