Haring

Hij is er weer de nieuwe haring! Traditioneel wordt in juni de nieuwe haring aan land gebracht en het eerste vaatje geveild. De opbrengst is altijd voor een goed doel. Dit jaar was het de Makro die het vaatje kocht en de opbrengst van 78.000 euro aan de Stichting Hulphond schonk.

Hollandse nieuwe

De naam Hollandse nieuwe geldt trouwens alleen voor haring waarvan het vetpercentage minstens 16 procent is (en hij is nu rond de 21-22). De haring moet gevangen zijn tussen half mei en eind juni en daarna gekaakt, gezouten en gerijpt. Zelf vind ik ze nóg lekkerder als ze inderdaad zo als nu iets meer vet bevatten. De allervetste haring (die traditioneel meestal zo rond half juni wordt gevangen) werd ooit als eerste aan de koningin aangeboden, een traditie die inmiddels niet meer bestaat en grotendeels vervangen is door Vlaggetjesdag.

Haring in het land, dokter aan de kant

Maar wat is er eigenlijk waar van het gezegde Haring in het land, dokter aan de kant? Volgens veel vishandelaren is de haring de gezondste vis uit zee. Maar is dat marketing of echt waar? Feit is wel dat de vis veel gezonde vetten bevat, zo’n 18 procent eiwitten en de vitamines A1, B1, B2, B6, B12, C, D en E. Maar hij bevat ook zout, waar we tegenwoordig veel voor gewaarschuwd worden, hoewel dat percentage in de haring al minder is dan vroeger.

50-plussers

Een bericht dat vele op deed schrikken is het feit dat meer dan 80 procent van alle haring gegeten wordt door 50-plussers. Jongeren zouden de geur en smaak niet echt waarderen of in elk geval niet hip genoeg vinden en dus start het Visbureau een campagne om de vis onder de aandacht te brengen.

Haringparty’s

Nu was deze week ook de beroemde haringparty in het Amsterdamse Hilton, met als gastheer directeur Roberto Payer. Het is de beroemdste en één van de eerste van de vele haringparty’s die overal in het land gehouden worden. En was het publiek dat genoot van wijn en haring ook 50-plus? Nou niet echt! Op de populaire partij zag ik naast leeftijdsgenoten ook veel 50-minners een harinkje weghappen.

Heerlijk

Hij is echt heerlijk dit jaar. Zacht, een beetje zilt en met een romige smaak zonder vettige nasmaak. Heerlijk dus. En uiteraard is de haring heerlijk op brood, maar ik vind ‘m ook heel lekker op een aardappel- of bietensalade, of met gekookte nieuwe aardappeltjes een beetje gesmolten boter en knapperige groene kropsla.

Sushi dan?

En als jongeren hem niet eten? Ik durf te wedden dat als er haringsushi van worden gemaakt dat het oude visje een hippe nieuw toekomst tegemoet gaat.

Geef een reactie

Reacties (3)

 1. oosterwijck says:

  Ik hoor niets over het plastic gehalte in de haring en het PCB gehalte in de haring?

 2. luk1951 says:

  Ik hoor ook niets over de invloed van pekel op de bloeddruk van ouderen, is de haring zo gezond, dat het zoutgehalte van de haring niet van invloed is op de bloeddruk?

  1. MAX Vandaag says:

   Beste luk1951, bedankt voor uw bericht. Haring heeft als vette vis vele gezondheidsvoordelen, maar gezouten haring bevat inderdaad veel zout. Daarom kan dit beter niet te vaak gegeten worden. Meer informatie vindt u in het artikel: https://www.maxvandaag.nl/sessies/themas/eten-drinken/voedingstip-vette-vis/