inflatie

Hoe zit het? Wat is inflatie en wat betekent het voor uw portemonnee?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: Wat is inflatie en wat betekent het voor uw portemonnee?

Hoge inflatie

Het is u vast niet ontgaan, alle berichten over de hoge inflatie. Die is momenteel rond de 6,4 procent. Volgens kenners is dit behoorlijk hoog en ziet het er niet naar uit dat dit percentage de komende tijd flink gaat dalen. Wat is inflatie eigenlijk precies? Hoe ontstaat het? Waarom wordt een hoge inflatie gezien als iets negatiefs? En wat betekent dit uiteindelijk voor de portemonnee?

Prijsstijging

We spreken van inflatie als de algemene prijs van goederen en diensten stijgt. Zo’n prijsstijging kan allerlei oorzaken hebben. In de jaren 70 is de inflatie bijvoorbeeld hoog, omdat olieproducerende landen de prijzen erg verhogen, zo legt Harald Benink, hoogleraar Banking and Finance aan Tilburg University, uit in EenVandaag Radio op NPO Radio 1. Ook nu ligt de stijging van de inflatie deels aan hoge energieprijzen.

Hoe wordt het berekend?

De hoogte van de inflatie is niet iets wat zomaar uit de lucht komt vallen. Om tot de juiste conclusie te komen, wordt er gekeken naar de prijzen van bepaalde goederen en diensten die Nederlandse huishoudens gebruiken of afnemen. De Europese Centrale Bank geeft een aantal voorbeelden op de eigen site:

  • dagelijkse boodschappen (bijvoorbeeld voedingsmiddelen, kranten en benzine)
  • duurzame consumptiegoederen (bijvoorbeeld kleding, computers en wasmachines)
  • diensten (bijvoorbeeld kappers, verzekeringen en huurwoningen)

De prijzen van dit soort producten en diensten worden gemeten en vergeleken met die uit dezelfde periode van het jaar daarvoor. Het verschil in prijs is dan het inflatiepercentage. Stel: in 2019 betalen we 100 euro voor een aantal goederen, maar in 2020 kost dit alles 102,90.Dan is het inflatiecijfer dus 2,9 procent.
Het is overigens niet zo dat alle producten en diensten even zwaar meetellen tijdens de inflatiebepaling. Spullen en diensten waar we meer geld aan uitgeven oefenen meer invloed uit dan bijvoorbeeld een pak suiker.

Zelfde geld, minder waard

De inflatie geeft niet alleen aan hoe het gesteld is met de prijzen, maar heeft ook direct effect op de koopkracht en waarde van het geld. U heeft immers meer geld nodig om hetzelfde te kunnen kopen, iets wat u kunt voelen in de portemonnee.

Veel consumenten zullen dit zien als het meest negatieve gevolg van een hoge inflatie,  want niemand wil onder de streep minder overhouden. Toch is dat lang niet het enige negatieve. Ook voor de economie is het niet goed, omdat hoge inflatie op den duur kan zorgen voor veel onzekerheid bij burgers en ondernemers. Het wordt moeilijker om in te schatten hoeveel er overblijft om te sparen en investeren, waardoor het veiliger voelt om de hand op de knip te houden. Dat is niet bevordelijk voor de economische groei.

Rol van ECB

Om te voorkomen dat een hoge inflatie voor onzekerheid zorgt, probeert de Europese Centrale Bank (EBC) de prijzen stabiel te houden. Dat is de voornaamste taak van dit orgaan. Om dit te bewerkstelligen streeft de EBC naar een inflatiepercentage van 2 procent. Zo stijgen de prijzen niet te hard en is er voldoende ruimte voor economische groei. Inmiddels is het percentage dus flink hoger dan die 2 procent. Hoe dat heeft kunnen gebeuren? Wellicht een inschattingsfout, maar dit is niet met zekerheid te zeggen. In elk geval ziet de ECB een dergelijke stijging van de inflatie niet per se aankomen, zo laat ECB-president Christine Lagarde weten tijdens een persconferentie op 3 februari 2022.

spaargeld
Lees ook: Waarom krijgen we geen rente op ons spaargeld?

Renteverhoging

Om de situatie te normaliseren kan de ECB gebruik maken van zogenoemde monetaire instrumenten. De rente van de banken verhogen is zo’n instrument, want de ECB beslist over de officiële rentetarieven in de eurozone. Een hogere rente kan de inflatiestijging drukken, omdat geld lenen dan minder aantrekkelijker wordt. De rente is nu heel erg laag, omdat de ECB tijden geleden vaststelt dat de inflatie onder de 2 procent duikt als de rente niet verlaagd zou worden. Nu lijkt het dus tijd voor een renteverhoging, maar of dat ook daadwerkelijk zal gebeuren valt nog te bezien.

(Bron: ECB, DNB, Trouw, NRC, NOS)

Geef een reactie

Reactie

    BlueEyes1953 says:

    Het is juist de ECB die alle ellende veroorzaakt buiten de energie prijzen ( rente weg op sparen , rente weg bij de beleggingen van uw pensioenfondsen .Met de abnormale stijging van de energieprijzen lijkt de overheid hier in gebreke, er zit meer dat 50 % accijnsen op ernergie en ook nog eens de btw, dus die kunnen ze halveren zodat wij het minder merken in onze portomonee en de economie zou kunnen blijven draaien . Maar het lijkt erop of ze het wel goed vinden allemaal. Dit is op zijn zachts gezegd crimineel. Het geld wordt door een bank gedrukt maar het zou onder de overheid moeten vallen de goudstandaard is losgelatenen ze blijven meer geld drukken ( wat ze doen) gaat ten koste van onze toekomst ook de staatsschuld , ze doen er echt helemaal niks aan.