dosering medicijnen

Hollands ontbijt heeft soms gunstige invloed op dosering medicijnen

Veel medicijnen tegen kanker moeten volgens de bijsluiter op een nuchtere maag worden geslikt. Wetenschappers van het Radboudumc stellen echter dat de dosering van sommige kankermedicijnen omlaag kan als ze worden gecombineerd met een licht ontbijt.

Wisselwerking met voedsel

De Volkskrant bericht dat ziekenhuizen jaarlijks miljoenen euro’s aan zorgkosten besparen als patiënten bepaalde kankermedicijnen innemen met een licht ontbijt. Van alle geneesmiddelen tegen kanker moet volgens de bijsluiter 40 procent op een nuchtere maag worden geslikt. Dit om een wisselwerking met voedsel te vermijden.

Besparing

Ziekenhuisapotheker Floor Lubberman heeft uitgezocht dat van Pazopanib, een middel tegen onder meer niercelkanker, een kwart minder nodig is als het wordt ingenomen met een ontbijt. Dat komt neer op een landelijke besparing van 3 miljoen euro. Nader onderzoek moet uitwijzen of dat principe ook opgaat voor een veelgebruikt en kostbaar medicijn tegen prostaatkanker. De eerste bevindingen zijn dat patiënten met de helft minder kunnen doen als ze erbij ontbijten. Dat kan een besparing van 28 miljoen opleveren.

Amerikaans ontbijt

Waarom wordt er nu nog zo vaak voorgeschreven medicijnen op een nuchtere maag te nemen? Dat komt doordat een maaltijd wel degelijk een ongunstige invloed kan hebben op de werking van het medicijn. Maar dat is getest met een zwaar, Amerikaans ontbijt. Voorgeschreven door de medicijnenautoriteit FDA en bestaande uit eieren met spek. Een zwaar ontbijt kan ervoor zorgen dat het geneesmiddel extra snel in het bloed wordt opgenomen. Dat is vaak niet wenselijk, want de concentratie van het middel in het lichaam moet altijd hetzelfde zijn. In dat geval wordt inname op een nuchtere maag geadviseerd.

Europees ontbijt

Een licht Europees ontbijt, bijvoorbeeld een boterham met hagelslag of een bord Brinta heeft een minder grote invloed en is in dat geval juist gunstig. Pazopanib veroorzaakt vaak misselijkheid en inname zonder voedsel is daardoor vervelend. De onderzoekers hebben een aantal typisch Nederlandse ontbijten getest en de opname van het geneesmiddel ging daarmee iets omhoog. De patiënten kunnen daardoor toe met een lagere dosis.

Meer onderzoek nodig

Ron Mathijssen, hoogleraar geïndividualiseerde oncologische farmacotherapie in het Rotterdamse Erasmus MC, doet ook onderzoek naar medicijnen. Hij heeft ontdekt dat een middel tegen longkanker beter in het bloed wordt opgenomen als patiënten de pillen innemen met een glas cola. Hij waarschuwt wel dat er meer onderzoek nodig is voordat artsen bereid zullen zijn een ontbijt te adviseren en de dosis te verlagen. Mathijssen betwijfelt daarnaast of een ontbijt valt te standaardiseren. “Wat gebeurt er als een patiënt wat extra yoghurt neemt of een dag geen trek heeft? Dan verandert mogelijk de concentratie van het geneesmiddel in het bloed en dat kan gevaarlijk zijn.” Besparingen zullen volgens hem dan ook niet meteen aan de orde zijn.

(Bron: ANP, de Volkskrant)

Geef een antwoord