2 keer ei voor 2 van Janny van der Heijden

En ei hoort erbij wordt vaak gezegd. En niets is minder waar volgens Janny van der Heijden. Want een ei is veelzijdig en volwaardig. Janny maakt 2 gerechten. Huevos Rancheros en Shakshukka. Eiergerechten maar dan even ander. U kunt van de saus van de shakshukka een dag later ook weer iets anders maken.

Huevos Rancheros

Ingrediënten (voor 2 personen):

  • 1 lente-uitje, in ringetjes
  • 2 tomaten, in blokjes
  • 1 volle theelepel jalapeño  pepers (pot), gehakt
  • ½ -1 avocado, in blokjes
  • 1 theelepel citroensap
  • enkele takjes koriander
  • 2 bloemtortilla’s
  • 4 eieren

Bereidingswijze:

Snijd het lente-uitje in ringetjes. Snijd de tomaten in kleine blokjes. Hak de groene stukjes peper fijn. Snijd de halve avocado in blokjes en besprenkel met citroensap. Hak de koriander grof.  Meng alles met elkaar. Verwarm de tortilla’s kort om en om in de koekenpan of verhit ze in de magnetron. Bak de eieren. Leg de tortilla’s op de borden, leg hierop de eieren en verdeel het tomaat avocadomengsel hierover.

Voor wie koriander op de vroege ochtend iets te heftig vindt, vervangt het door fijngehakte peterselie of selderij en laat eventueel de pepertjes achterwege.

Shaksouka

Ingrediënten (voor 2 personen):

  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • ½ rode peper
  • olie
  • 1 blik tomatenblokjes op sap
  • enkele kerstomaatjes
  • zout, peper
  • gerookt paprikapoeder
  • komijn
  • 4 eieren
  • gehakte peterselie
  • fetakaas

Bereidingswijze:

Pel en snipper ui en knoflook, snijd de peper in smalle reepjes. Verhit olie in een koekenpan een flinke scheut olie en fruit hierin enkele minuten de uisnippers. Voeg dan de knoflook en peper toe en fruit opnieuw kort. Schenk de tomatenblokjes op sap toe en breng op smaak met komijn, zout, peper en gerookt paprikapoeder. Snijd de tomaatjes in vieren en voeg toe. Laat zachtjes pruttelen.  Maak 4 holletjes in de pan en breek hierboven de eieren. Laat ze in de saus stollen. Bestrooi vlak voor het serveren met peterselie en verkruimel hierboven fetakaas.

Lekker met flatbread (Libanees plat brood).

Tip: de saus kunt overigens ook in een dubbele hoeveelheid maken. Serveer de saus de ene dag bijvoorbeeld bij linzen of pasta en de andere dag met de eieren.

Geef een reactie