ontdooien

Vlees vergeten te ontdooien? Zo doet u dat alsnog snel

Het ontdooien van vlees is iets wat niet te gehaast moet gebeuren. Vergeet u het een keer tijdig uit de vriezer te halen en wilt u het toch al snel bereiden, dan zijn er wel methodes waarmee dat alsnog lukt.

De beste methode van vlees ontdooien

Vlees volledig ontdooien kan flink wat tijd in beslag nemen. De beste manier om dit te doen is door het een dag van tevoren uit de vriezer te halen. Laat het in de verpakking waarin u het heeft ingevroren leg het op een schaal of bord. Zet het vervolgens in de koelkast om langzaam op temperatuur te komen. Vrijkomende vleessappen lekken zo niet op andere etenswaren. Vlees van tevoren uit de koelkast halen om het op het aanrecht te laten ontdooien is een minder goed idee. Bacteriën en andere ziekmakers hebben dan vanwege de hoge temperatuur meer kans om zich te vermenigvuldigen. Zeker wanneer het vlees in de zon wordt gelegd, of boven een radiator.

Vlees ontdooien in de magnetron

Vlees kunt u ook in de magnetron ontdooien. Weet wel dat de magnetron en vlees niet de meest ideale combinatie zijn. Het gaat snel, maar heeft wel invloed op de kwaliteit van het vlees. Doe het daarom op laag vermogen en met tussenpozen. Anders gaart te buitenkant, terwijl de binnenkant nog bevroren is. Leg het op een bord of schaal, zodat het vrijkomende vocht wordt opgevangen. Gebruik de ontdooi stand als uw magnetron daar over beschikt. Anders kunt u uw magnetron instellen op 250 watt. Wilt u snel kleine hoeveelheden ontdooien, dan kunt u dat ook op 350 watt doen. Grotere hoeveelheden, of wat gevoeligere producten kunt u beter op maximaal 100 watt verwarmen. Verhit steeds kort en controleer tussendoor of het vlees ontdooit is.

Vriesbrand
Lees ook: Vriesbrand of ijsvorming op eten uit de vriezer, zo kunt u het voorkomen

Met behulp van water

Een andere snelle methode om vlees op bereidingstemperatuur te krijgen, is door het met stromend water te verwarmen. Verpak het daarvoor in een goed afsluitbaar plastic zakje, zoals een diepvrieszak. Leg het in een ruime schaal en vul dit met lauwwarm water. Laat er dan in de gootsteen een klein straaltje koud water over lopen. Volgens voedselveiligheidstrainer Henk Groenendijk is kraanwater zomaar een graad of 20. Daarmee lukt het vaak om het vlees binnen een kwartier op kamertemperatuur te krijgen, zegt hij tegenover Nu.nl. Volgens kook-website Culy duurt het ontdooien van kipfilets of worsten op deze manier zo’n 20 minuten. Bij grotere stukken vlees kan het tot wel een uur duren. Maar dat is nog altijd redelijk snel natuurlijk.

In een eerder artikel vertellen we hoe u ook vis, groente en vleesvervangers zo hygiënisch mogelijk ontdooit.

(Bron: Nu.nl, Culy, Voedingscentrum, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (3)

  johanna78 says:

  Diepgevroren vlees rechtstreeks de airfryer in. Tussentijds eruit halen om te kruiden en daarna proces afmaken. Gaat prima.

  William61 says:

  Leg het vlees tussen twee pannen, keer 1 pan om zodat de onderkant boven ligt, leg daarop het vlees.
  zet daar bovenop een andere pan met de bodem naar beneden, doe wat gewicht in de pan (water) zodat deze er niet afglijdt.
  En over een kwartiertje is je vlees ontdooit. Het werkt het snelst met pannen met een dikke bodem.

  Saartje 58 says:

  Ontdooien gaat ook met koud water. Doe het te ontdooien product in een afsluitbare zak, leg die in een bak koud water. Zet iets zwaar op het te ontdooien product, zodat het niet gaat drijven. Na korte tijd is het op een milieuvriendelijke manier ontdooit.