basilicum

Emina Zorlak: Basilicum, de laatste stoot zomer tijdens herfstdiners

Deze week vertelt Emina over basilicum, een plantje waarvan de blaadjes allerlei gerechten kunnen verrijken. Dit kruid doet u misschien denken aan zomers, Italiaanse salades en andere gerechten, maar ook in het najaar is het plantje perfect op z’n plek in de keuken. Emina vertelt u meet over dit kruid en heeft een lekker recept. 

Voorloper van datingapps

Basilicum wordt ook wel koningskruid genoemd, omdat het woord is afgeleid van het Griekse woord ‘basilikos’, wat koninklijk betekent, maar het had net zo goed liefdeskruid kunnen heten. In Italië werd dit kruid vroeger namelijk als de voorganger van een datingapp gebruikt. Als een vrouw wilde laten weten dat ze op zoek was naar een man, dan zette ze een basilicumplant in haar vensterbank. Van oudsher werd basilicum al in liefdesdrankjes gedaan en over mensen gestrooid voor eeuwige trouw.

Veelzijdig kruid

In de volle grond kunt u basilicum van mei tot en met oktober oogsten, dus zo eind oktober is het voor mij het ideale ingrediënt, waarmee ik vol nostalgie zwijmel over warme zomeravonden, terwijl ik herfstige gerechten maak voor vrienden. Deze aromatische plant heeft iets weg van kruidnagel en samen met de muntachtige smaak is het heel verwarmend. De basilicum die wij het beste kennen is de groene, die vooral in Italiaanse gerechten wordt gebruikt, maar er is ook roodpaarse basilicum, die iets sterker van smaak is, citroenbasilicum, die een vleugje citrusachtig is, en Thaise basilicum, die smaakt naar anijs en dragon.

Hak basilicum nooit zoals u bijvoorbeeld koriander of peterselie zou hakken, maar schuur het in plaats daarvan. Dat komt de smaak ten goede. Ik denk dat de meeste mensen het toch wel het beste kennen van pesto, maar u kunt er zoveel kanten mee op. Zorg er wel voor dat, als u het verwerkt in een warm gerecht, dat u het pas net voor serveren toevoegt. Doet u dit niet, dan verliest het door de warmte veel smaak en kleur. De frisgroene kleur is overigens perfect als decoratie, in zowel hartige als zoete gerechten, want basilicum smaakt heerlijk met citrus, aardbei of watermeloen.

Spoom

Voor mij is basilicum mijn geheime wapen in een spoom tijdens diners. Een spoom is een tussengerecht dat de voorgaande gerechtjes beter doet zakken en uw tong als het ware neutraliseert van de smaken ervoor. Een spoom wordt in een feestelijk glaasje geserveerd en is op basis van (sorbet)ijs, bruisende wijn en vaak ook wodka. Het maakt een diner altijd net wat bijzonderder. Ik neem het overigens vaak genoeg ook als toetje in een restaurant. Met wat basilicum erdoor heeft u niet alleen een verrassende twist, maar ook een hypnotiserend mooie kleur, bijna koninklijk. Vandaag een alcoholvrije versie, zodat u er de hele week van kunt genieten. Maar begin op tijd, want voor dit recept maakt u zelfs de citroensorbet zelf!

Basilicumscroppino (spoom) met zelfgemaakte citroensorbet (2 personen)

  • 150 milliliter water
  • 75 gram suiker
  • 2 citroenen
  • 150 milliliter tonic
  • 6 basilicumblaadjes

Begin op tijd, want de zelfgemaakte sorbet moet circa 8 uur in de vriezer.

Aan de slag:

Breng het water met de suiker aan de kook en rasp er de schil van circa 1,5 citroen boven. Laat ongeveer 5 minuten pruttelen. Pers ondertussen de citroenen tot er zo’n 75 milliliter sap is. Laat de suikersiroop afkoelen en voeg het citroensap toe.

Schenk het geheel in een afsluitbare bak en laat circa 8 uur in de vriezer. Indien u dit als sorbet wilt eten, dient u het mengsel de eerste twee uur om de 30 minuten even los te roeren, zodat er geen kristalvorming ontstaat.
Voor de spoom hoeft dit niet.

Doe vervolgens het citroenmengsel in de blender en schenk de tonic erbij. Voeg de basilicumblaadjes toe en mix tot glad, dik geheel. Schenk de scroppino in feestelijke glaasjes en serveer met een rietje.

basilicum

Als het klaar is, ziet her er ongeveer zo uit!

Emina Zorlak is met anekdotes en wetenswaardigheden over eten elke maandag te horen in het MAX-radioprogramma De MAX! met Wat eet De MAX! vandaag? Meer recepten van Emina vindt u in onze kookrubriek Dit kookt MAX Vandaag.

Geef een antwoord