mannen

Emina Zorlak: 1e donderdag van november is de keuken het mannendomein

Hoe het vandaag de dag met de gemiddelde MAX Vandaag-lezer is weet ik niet, maar in de jaren 50 was het toch vooral de vrouw die in de keuken stond om het eten klaar te maken. De man verdiende het brood en de vrouw deed eigenlijk al het andere werk: het huishouden, de kinderen, de sociale gebeurtenissen en het aanrecht. Er werden zelfs richtlijnen geschreven voor hoe een echtgenote zich hoorde te gedragen. Ik ben oprecht benieuwd hoe de verdeling nu in het gemiddelde huishouden is. Van vriendinnen hoor ik nog steeds dat de werkuren buiten het huis gelijk verdeeld zijn, maar als het op het huishouden aankomt, doen de vrouwen toch nog het merendeel.

Men make dinner day

Niet voor niets heeft in 1998 de Canadese radiopresentatrice Sandy Sharkey de Men Make Dinner Day via de ether in het leven geroepen. Elke 1e donderdag van de maand november is de keuken het domein van de man. Dit was dan voor haar op z’n minst de enige dag van het jaar dat zij ervan verzekerd werd dat ze vertroeteld werd, of nou ja… in ieder geval haar maag. Overigens vond ze wel dat de man die al vaker kookte zich niet aangesproken hoefde te voelen.

De spelregels

Om zeker te weten dat haar man ook echt zijn best zou doen aan de maaltijd, verzon Sandy wat spelregels:
– De maaltijd moest uit minstens 4 ingrediënten bestaan en er was meer dan alleen een vork voor nodig om het op te peuzelen
– Geen pakjes of zakjes
– De man doet de boodschappen zelf
– Bij voorkeur vindt de man zelf het recept (online of in een kookboek of tijdschrift)
– De man eist geen compensatie voor deze dag (door bijvoorbeeld een extra mannenavond met vrienden voor te stellen)
– De man dekt de tafel
– Alles wordt door de man weer netjes en schoon teruggezet in de kastjes en de afwas wordt gedaan

Win-win-situatie

Uiteindelijk is het voor de iedereen een win-win-situatie volgens Sandy, want de vrouw kan met de voetjes omhoog en de man krijgt een bevredigend gevoel na alle complimentjes van de gezinsleden. Bovendien mag de man helemaal zelf bepalen wat er allemaal in het gerecht gaat.
Om de mannen onder de MAX Vandaag-lezers  – die nog niet zo vaak koken – een handje te helpen, hierbij dus een heel smaakvol, stoer, indrukwekkend en makkelijk gerecht met… bier! Heel veel kookplezier.

Jachtschotel met bier (2 personen)

 • 500 gram kruimige aardappelen
 • 1 ui
 • 2 klontjes roomboter
 • 1 winterpeen
 • 1 prei
 • 250 gram kastanjechampignons
 • 1 eetlepel tomatenpuree
 • 1 eetlepel bloem
 • 200 mililiter (bock)bier
 • Peper, zout
 • 30 gram geraspte oude kaas

Aan de slag:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Breng een pan water met een beetje zout aan de kook.

Schil de aardappelen en snijd ze in stukjes. Kook de aardappelen circa 15 minuten.

Pel en snipper de ui. Smelt een klontje boter in een koekenpan en fruit de ui circa 2 minuten. Schil de winterpeen en snijd in hele kleine blokjes; dit gaat het beste door de winterpeen eerst in plakjes te snijden, vervolgens in repen en tenslotte in blokjes. Voeg toe en bak ongeveer 3 minuten mee.

Halveer de prei in de lengte, was onder de kraan en snijd de prei in dunne reepjes. Voeg toe en bak circa 2 minuten mee. Snijd de kastanjechampignons in plakjes en voeg toe. Bak zo’n 5 minuten mee.

Voeg de tomatenpuree toe en bak 1 minuut mee. Voeg de bloem toe en bak circa 1 minuut mee. Voeg het bier toe en laat dit ongeveer 5 minuten inkoken. Breng het geheel op smaak met peper en zout.

Giet de aardappelen af en stoom droog. Voeg een klontje boter toe en stamp tot puree.
Verdeel de bierstoof over een ovenschaal en verdeel daarover de aardappelpuree. Bestrooi met de kaas en gratineer nog circa 7 minuten in de oven.

Emina Zorlak is normaal gesproken ook te horen in De MAX!, maar door de Evergreen Top 100-stemweek is dat dit keer niet het geval.

Geef een reactie