MAX Vandaag-kerstmenu 2015

Tijdens de feestdagen staan gezelligheid en lekker eten vaak centraal. Maar wat moeten we dit jaar nu weer op tafel zetten?

MAX Vandaag is benieuwd wat er deze kerst bij u op tafel staat en vroeg u uw favoriete kerstrecept in te sturen. Er is massaal gereageerd. Uit al deze inzendingen hebben we speciaal voor u het MAX Vandaag-kerstmenu samengesteld voor 4 personen.

B. de Boer (voorgerecht), S. van Hunnik (hoofdgerecht), E. Wich (bijgerecht) en C. Noordermeer (nagerecht) krijgen het kookboek Rudolph’s Christmas thuisgestuurd. Gefeliciteerd met de gewonnen prijs!

Voorgerecht – Kastanjesoep

Ingrediënten:
– 350 gram gekookte en gepelde kastanjes
– 2 teentjes knoflook
– 1 ui, gesnipperd
– olijfolie
– 1 liter kippenbouillon
– 200 ml kookroom

Bereiding:
Fruit het uitje en knoflook in een beetje olijfolie.
Giet de kippenbouillon erbij en breng aan de kook. Zet dan het vuur zacht en laat met deksel op de pan 15 minuten pruttelen.
Voeg dan de kastanjes toe, doe de deksel weer op de pan en laat nog 10 minuten op een zacht pitje staan.
Pureer het geheel goet en giet tot slot de room erbij en breng het geheel op smaak met zout en peper.

Hoofdgerecht – Ham Pilaf

Ingrediënten:
– 500 gram hamlappen
– Een blik perziken
– 2 uien
– 1 rode paprika
– 1 groene paprika
– theelepel kerrie
– theelepel sambal
– scheutje ketjap

Bereiding:
Snijd de hamlappen fijn. Laat deze zachtjes sudderen in de boter totdat ze lichtbruin zijn.
Snijd de uien en de paprika’s en voeg ze bij de hamlappen.
Meng de kerrie, ketjap en sambal met elkaar en voeg het bij de hamlappen in de braadpan. Laat dit zachtjes stoven.
Doe er na ongeveer een kwartier het perziksap uit het blik bij. Laat dit een ongeveer half uur stoven.
Snijd vervolgens de perziken in stukjes. Doe deze de laatste 5 minuten in de pan bij het vlees.
Serveer het gerecht met rijst of met zelfgemaakte aardappelkroketjes (zie onderstaand recept).

Bijgerecht – Aardappelkroketjes

Ingrediënten:
– 1 kilo kruimige aardappelen
– 2 eidooiers
– nootmuskaat
– paneermeel

Bereiding:
Verwarm de frituurpan voor op 180 graden.
Kook de aardappelen goed gaar en maak er een puree van. Gebruik eidooiers om het tot een gladde puree te maken, bewaar het eiwit voor straks.
Voeg 1 mespunt nootmuskaat toe aan de puree.
Rol van de puree balletjes ter grootte van een pingpong bal en rol ze eerst door het eiwit en vervolgens door het paneermeel.
Frituur de kroketten tot licht-goudbruin. Doe niet teveel kroketten tegelijk in de friteuse, dat vergroot de kans op openbarsten.

Nagerecht – Italiaanse Tiramisu

Ingrediënten:
– 500 gr mascarpone
– 6 eieren, gesplitst
– 30 lange vingers
– 350 ml koude espresso
– 3 eetlepels suiker
– 4 eetlepels cacaopoeder
– 50 ml Amaretto

Bereiding:
Mix de suiker en de eidooiers tot een licht en romig mengsel.
Voeg de mascarpone toe en de helft van de Amaretto en mix door.
Mix de de eiwitten stijf in een andere kom.
Schep de eiwitten door het mascarpone mengsel.
Schenk espresso in een ondiepe schaal met de rest van de Amaretto en 1 theelepel cacaopoeder. Roer goed door.
Dip elke lange vinger kort in het mengsel en bedek hiermee de bodem van een glazen schaal.
Zodra de bodem is bedekt met een laag lange vingers, bedek je deze met de helft van het mascarponemengsel, herhaal met nog een laag lange vingers en de resterende mascarpone.
Zet het geheel 4 uur in de koelkast.
Bestuif de tiramisu vlak voor het serveren bovenop met de cacaopoeder.

Eet smakelijk!

Heeft u een van deze gerechten gemaakt? We zijn benieuwd naar wat u ervan vond. Hieronder kunt u uw reactie achterlaten. 

Geef een reactie