Is het gezond om elke dag een toetje te eten?

Bent u dol op toetjes? U bent niet de enige. Voor veel mensen is het nagerecht het hoogtepunt van de maaltijd. Maar is elke dag een toetje ongezond? Of voegt het juist iets toe? 

Niet Nederlands

Voor wie denkt dat een dessert altijd al onderdeel uitmaakte van ons eetpatroon en in Nederland is ontdekt, heeft het mis. Pas nadat suiker als zoetigheid wordt gebruikt door onder anderen de Fransen, krijgt het zoete toetje een plek in ons dagelijks menu. In Nederland wint het dessert pas midden jaren 50 aan populariteit als de pudding zijn intrede doet, en dan wel die van Saroma. Pas begin jaren 70 komt fabrikant Mona met de eerste kant-en-klare dessert. Dan neemt het dessert een vlucht. Inmiddels is het toetje niet meer weg te denken.

Bron van vitamine en calcium

Inmiddels heeft het traditionele pudding-toetje plaats gemaakt voor veel varianten. Zo is ijs, vla, maar ook yoghurt en kwarkt zijn veel gegeten toetjes. Een dessert op zichzelf is niet slecht, wat u als toetje eet bepaalt in grote mate hoe (on)gezond het is. Neem bijvoorbeeld een kommetje magere yoghurt of kwark met fruit. Daar is volgens het Voedingscentrum helemaal niets mis mee. U krijgt daarmee direct en portie calcium, vitamine B2, B12 en C binnen.

Fruit als toetje

Over het eten van fruit na het eten bestaan veel discussies, maar ongezond is het niet. Door het na de hoofdmaaltijd te eten zou het op die maaltijd gaan ‘rotten’. Volgens het Voedingscentrum is dit niet waar, het lichaam gaat efficiënt om met de vertering van voedsel. Ook bevat fruit veel vitamines en mineralen. En dat draagt bij aan een gezonde en gevarieerde maaltijd. Kijk wel uit met gedroogd fruit, dat bevat extra veel suikers en door het drogen gaan de vitamines verloren. Neem er daarom niet teveel van.

Veel suikers

Minder goede keuzes zijn vla, pudding en ijs. Deze 3 varianten bevatten vooral veel verzadigd vet en suikers. Hoewel bijvoorbeeld vla net als yoghurt calcium, vitamine B2, B12 bevat, zit er vooral ook veel suiker in. Net als in vla zit er in pudding veel suiker en wordt daar vaak nog room aan toegevoegd en daarmee veel verzadigd vet. Bavarois en mousse worden op dezelfde manier bereid als pudding.

Af en toe een ijsje

Zeker op warme dagen is er niets lekkerder dan een ijsje. Na het eten ijs als toetje kan heus af en toe geen kwaad. Maar ook in ijs zit net als in vla en pudding veel suiker. IJs kent wel een verschil tussen ijs gemaakt van room en van fruit en water, sorbetijs. Beiden zitten overigens vol suiker, maar de roomvarianten bevatten beduidend meer calorieën dan sorbetijs. 1 bolletje roomijs is goed voor 100 kcal en een sorbetijs-bol voor maar 40.

(Bron: Voedingscentrum, Margriet, Gezondheidsnet)

Geef een reactie