dieren

Hoe zit het? Is het slecht als dieren elke dag hetzelfde eten?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: is het slecht als dieren elke dag hetzelfde eten?

Een keer iets anders

Wij mensen hebben baat bij een uitgebalanceerd en gevarieerd dieet. Dit houdt het lichaam draaiende en de hersenen scherp. Geldt dit eigenlijk ook voor dieren? Huisdieren krijgen immers vaak elke dag hetzelfde te eten. Zou het voor hen ook niet goed zijn om af en toe iets anders te krijgen?

Uitgebalanceerd

Of het goed is voor dieren om eens wat anders te eten, is een vraag waar niet echt een eenduidig antwoord op te vinden is. Volgens het Landelijke Informatiecentrum Gezelschapsdieren (LICG) is het vooral van belang dat de maaltijd de broodnodige voedingsstoffen bevat. Net als mensen hebben dieren ook bepaalde voedingsstoffen nodig om gezond te blijven. In het geval van de hond is het bijvoorbeeld van essentieel dat er genoeg goede vetten, eiwitten, vitamines en mineralen in het eten zitten. 
Het maakt dus niet echt uit of uw hond elke dag hetzelfde krijgen, zolang het maar een volwaardig dieet is. Ook bij andere dieren is dit het geval; zolang het een uitgebalanceerd voedingspatroon is, kunnen ze elke dag hetzelfde voedsel krijgen. Op de website van het LICG kunt u van heel veel dieren opzoeken wat hun ideale dieet is

Honden eten gras
Lees ook: Waarom eten honden eigenlijk gras?

Voorzichtig introduceren

Als u twijfelt of de voeding wel toereikend is, kunt u ervoor kiezen om ander eten te geven. Doe dit nooit zomaar, want daar kan het dier maag- en darmproblemen van krijgen. Probeer het nieuwe eten bijvoorbeeld een week lang door het huidige voer te mengen en geef elke dag een beetje nieuw dan oud voer. Zo kan het gestel van uw dier eraan wennen. De Amerikaanse dierenarts en schrijver Jennifer Coates geeft op de website PetMD, een website waarop dierenartsen artikelen schrijven, het advies om ook qua smaak een beetje in de buurt te blijven van het oude eten. Voorbeeld: eet uw hond altijd hondenvoer op basis van lam en rijst? Probeer dan van een ander merk ook het product met lam en rijst te nemen en dat voorzichtig bij uw hond te introduceren.

Houd ze in de gaten

Let tijdens de transitie van het ene naar het andere voer extra goed op uw dier. Eet het minder? Moet het plotseling braken of krijgt het diarree? Overleg dan met uw dierenarts over wat u het beste kunt doen. Niet alleen in het geval van een hond en kat is dit van belang, maar bij alle dieren.

(Bron: PetMD, LICG, Libelle)

Geef een reactie