Eet u al volgens de nieuwe Schijf van Vijf?

Hoeveel gram groente wordt er aanbevolen en in welke schijf horen peulvruchten thuis? Bijna een jaar na de introductie van de nieuwe Schijf van Vijf blijken niet alle vernieuwingen even goed te zijn doorgekomen.

Moeilijk

Uit een enquête onder 1150 klanten van Flinndal, een bedrijf in voedingssupplementen, blijkt dat het merendeel (92 procent) wel op de hoogte is van de nieuwe Schijf van Vijf, maar dat het voor hen moeilijk is de voedingsadviezen ook daadwerkelijk in het dagelijks leven toe te passen.

Bijna 25 procent gebruikt Schijf van Vijf niet

Zo geeft 13 procent van de respondenten aan de Schijf van Vijf niet goed genoeg te kennen om het te gebruiken en 10 procent heeft hier gewoon geen behoefte aan. Bijna een kwart van alle ondervraagden dus. 29 procent van de deelnemers aan het onderzoek probeert te eten volgens de Schijf van Vijf, maar geeft aan dat dit niet elke dag lukt.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

 

Handje noten wel bekend

Bij de vraag in welk vak peulvruchten thuis horen kiest maar liefst 63 procent het verkeerde vak. Slechts 37 procent weet dat dit niet bij groenten en fruit, maar bij zuivel, noten, vis, vlees en ei is. Ook is maar 42 procent op de hoogte van het nieuwe advies over vis: 1 keer per week. Het advies over de dagelijkse hoeveelheid groenten en fruit is ook bij veel mensen nog niet bekend. 51 procent van de deelnemers aan de enquête heeft niet meegekregen dat het nieuwe advies is om 250 gram groenten per dag te eten en 38 procent niet dat er wordt geadviseerd om 200 gram (2 stuks) fruit per dag te eten. Alleen het nieuwe advies om dagelijks een handje noten (15 gram) te eten is inmiddels wijd bekend, 88 procent van de respondenten is hiervan op de hoogte.

schijf van vijf

Lees ook de blog van Janny van der Heijden over de nieuwe Schijf van Vijf.

Bent u al wel op de hoogte van de nieuwe adviezen van de Schijf van Vijf?

(Bron: ANP, voedingscentrum.nl)

Geef een antwoord

Reacties (2)

    oosterwijck says:

    Voeg daar boekweit aan toe, als vervanger van rijst of cous-cous en je leeft nog gezonder.

      marjaro says:

      ja, boekweit is heel gezond, alleen niet in iedere supermarkt te koop helaas! Behalve dat het gezond is, is het ook heel lekker. Wij maken er altijd een lekkere karnemelkse pap mee, een zakje vanillesuiker erdoor. Je kunt het eten met roomboter in een kuiltje en stroop, of met bruine suiker ook erg lekker. Als je nog een goede eigengemaakte groentesoep vooraf eet, heb je een gezonde maaltijd op. In mijn jeugd nu 80 jaar geleden aten wij dit al. De pap werd “stip in ’t kuiltje”genoemd en moet wel dik zijn. Smullen maar!!!