Een hardgekookt ei. Kunt u die ook in de waterkoker koken?

Eieren koken in de waterkoker? We proberen het uit!

Soms komen we online iets tegen, waarvan we denken: werkt dat echt? In die categorie proberen we het maar al te graag uit, om u van het beste advies te voorzien. Deze keer: is het mogelijk om eieren te koken in de waterkoker?

Is het een makkelijke en simpele oplossing?

Het klinkt als een makkelijke, simpele oplossing om eieren te koken. U hoeft er immers niet bij te blijven, zoals wel het geval is als ze in de pan gekookt worden. Maar werkt het ook? En is het ook simpel?

Eitje
Lees ook: Zacht of hardgekookt ei gezonder? Hoe lang bewaren? En meer feitjes over eieren

Hoe kookt u eieren in de waterkoker?

We prikken eerst een gaatje in de eieren en spoelen ze af onder de kraan. We willen immers geen vuil of viezigheid in de waterkoker hebben. Daarna leggen we ze voorzichtig in de waterkoker en vullen hem tot de eieren net onder staan. We zetten de waterkoker aan en wachten tot hij afslaat. Daarna zetten we een wekker op 5 minuten. Dat is volgens de kenners van deze methode namelijk de tijd voor de hardgekookte versie.

Eieren eruit halen en pellen

Na 5 minuten halen we voorzichtig met een lepel de eieren uit het water. We koelen ze af onder de kraan en beginnen met pellen. Al snel merken we dat dit niet heel eenvoudig gaat. De schil laat niet makkelijk los en we trekken delen van het ei mee.

ei pellen
Lees ook: Een ei pellen gaat makkelijker met deze 5 tips

Is de test geslaagd?

Wanneer we hem pellen, merken we dat het nog vrij zacht aanvoelt. Bij het doorsnijden is het ei dan ook nog niet hardgekookt, eerder medium. Het meeste eiwit is wel gestold en het eigeel is nog zacht van binnen. Voor hardgekookt zal het ei dus nog wel wat langer in het kokende water moeten blijven liggen verwachten we.

Een gekookt ei uit de waterkoker.

Eieren koken in de waterkoker: niet ons advies

Deze manier van eieren koken, heeft dus niet onze voorkeur. Wij koken ze dan toch liever in de pan of in een eierkoker. Wist u dat u ook een gekookt ei kan maken in de airfryer? Lees tips en de kooktijden in ons eerdere artikel.

Waterkoker schoonmaken

Wees voorzichtig met iets anders in uw waterkoker te stoppen, dan waar het voor bedoeld is. Lang niet alles gaat goed of is goed voor uw apparaat. Zo testten we eerder al of het mogelijk is om de waterkoker schoon te maken met rijst. Ook dat gaat niet helemaal soepel.

Waterkoker op uw vakantieadres

Gebruikt u op vakantie een waterkoker op de hotelkamer of in een huisje? Kook dan voor de zekerheid eerst alleen water en pak daarna vers water om thee te zetten. Sommige mensen koken in het apparaat namelijk hun sokken of onderbroeken uit. Het kookpunt zorgt er wel voor dat alles steriel is, maar het idee alleen al…

(Bron: eigen ervaring, RTL Nieuws, EiEiEi, Culinaire Ambiance. Hoofdfoto: Shutterstock, foto in tekst: eigen foto.)

Geef een reactie

Reacties (5)

  bijbloem says:

  Ik kook mijn eieren altijd in de magnetron.
  Heerlijk en afhankelijk van de grootte makkelijk tijd en watt in te schakelen.
  Ik doe er twee (in speciale eierkokers per stuk). 600 watt en 5:40 min.
  Nagaren van de eieren is belangrijk.

  Mijn houdertjes waren veel goedkoper dan wat ik via internet heb gevonden.

  bravo19 says:

  Ik kook de eieren op gas, zodra ze koken het vuur uit en 8 min. in het water laten staan met deksel erop. Het eiwit en eigeel zijn dan beiden hard.

  Cathy87 says:

  Ik kook al geruime tijd eieren in mijn waterkoker totaal geen probleem ook niet met ze te pellen. Ook kook ik altijd een paar extra, zet ze in de koelkast voor de volgende dag. Perfect.

  Dirck says:

  Als je voor eieren geen 5 maar 7 minuten doet en laat afkoelen perfecte….

  Maar de oude waterkoker?
  Met half blokje vaatwasser maak ik daar heel veel mee schoon.
  In de garage kleine onderdelen van motorblok.

  Dus oude waterkoker gaat niet bij huisvuil maar in garage!

  Cathy87 says:

  Geen probleem eieren koken in de waterkoker, ik kook er ook 4 tegelijk pellen gaat zonder probleem. Ik doe dit al jaren veel makkelijker dan de magnetron.