eieren airfryer

Een eitje koken in de airfryer? Het kan echt

Niks is lekkerder dan een perfect gekookt ei, maar het is soms nog best een uitdaging om dat voor elkaar te krijgen. Wist u echter dat eieren koken in de airfryer ook een optie is? 

Veel voordelen

Heeft u een airfryer? Probeer daar dan ook eens een eitje in te koken, het heeft namelijk veel voordelen om dit in de airfryer te doen. Zo komt er helemaal geen water aan te pas en kunt u verschillende soorten eieren tegelijkertijd koken. Dit laatste doet u door de eitjes die u graag zachtgekookt wilt hebben eerder uit de airfryer te halen dan de eieren die hardgekookt moeten worden. Maar hoe werkt het eigenlijk precies, dat koken van een ei in de airfryer?

Hoe werkt het?

Allereerst is het belangrijk om de eieren altijd op kamertemperatuur te laten komen voor u ze gaat bereiden. Leg de eieren vervolgens in de lade van de airfryer en stel de temperatuur in tussen de 120 en 150 graden, welke temperatuur het best werkt verschilt per airfryer. De kooktijd verschilt per manier waarop u uw eitje gekookt wilt hebben:

Zachtgekookt ei: 9 minuten in de airfryer

Half zacht ei: 10 minuten in de airfryer

Hard gekookt ei: 14 minuten in de airfryer

Afkoelen

Als de eieren klaar zijn is het zaak om ze direct uit de airfryer te halen. Let wel op dat het mandje heet is, daarom is het handig om de eieren er met bijvoorbeeld een lepel uit te halen. Een half zacht ei en hardgekookt ei kunt u daarna een halve minuut in koud water leggen, maar doe dit niet bij een zachtgekookt eitje. Als u deze te lang in koud water laat liggen blijft de dooier namelijk niet vloeibaar. Zo’n 15 seconden afspoelen onder koud stromend water is genoeg.

Pellen

Wilt u de eieren vervolgens pellen? Dan kunt u ze het best eerst over een hard oppervlak, zoals het aanrecht, rollen en vervolgens onder de kraan of in een schaal met water pellen. Op deze manier komt de schaal er gemakkelijker af.

Ei bakken in de airfryer?

Naast koken, kunt u zelfs een ei bakken in de airfryer. Verwarm het apparaat hiervoor tot 180 graden Celsius, breek het ei vervolgens in een hittebestendig schaaltje en strooi er wat peper en zout overheen. Waarin de airfryer volledig is opgewarmd kunt u het hittebestendige schaaltje met daarin het ei in de airfryer zetten. De baktijd voor een zachte dooier is ongeveer 6 minuten en voor een harde dooier zo’n 8 minuten. Ook hier kan de baktijd per airfryer verschillen. Is uw eitje klaar? Haal het schaaltje dan voorzichtig uit de heteluchtfriteuse, want het schaaltje is erg warm.

Naast dat het gemakkelijk is om op deze manier een ei te bakken, is het ook nog eens gezonder dan in de pan. U gebruikt namelijk enkel hete lucht en geen boter of olie.

(Bron: Eetspiratie.nl, Eieiei.nl)

Geef een reactie