gekookt ei

Een perfect gekookt ei? Prik er een gaatje in

Bijna iedereen kan wel een ei koken. Eitje, kokend water en naar gelang u hem hard of zacht wilt de kooktijd instellen. Maar om een echt perfect ei te krijgen is nog iets nodig. Een gaatje in de eierschaal. Maar hoe doet u dat zonder het ei te breken en wat is het voordeel van zo’n gaatje?

Warm of koud water

Er zijn kort gezegd 2 manieren om een ei te koken. In koud of warm water. Het voordeel van eieren in koud water koken is dat de schaal minder snel barst. Het ei kan immers ‘wennen’ aan de oplopende temperatuur. Het nadeel is dat u de pan in de gaten moet houden, want als het water kookt, is het moment pas aangebroken om de wekker in te stellen. Kookt u de eieren in warm water, dan kunt u direct de wekker zetten. Het nadeel is dat de schaal eerder barst door de temperatuurverschillen.

Eitje
Lees ook: Zacht of hardgekookt ei gezonder? Hoe lang bewaren? En meer feitjes over eieren

Tijd

Behalve de temperatuur van het water en de grootte van het ei is de tijd die het ei in het water ligt natuurlijk bepalend hoe hard of zacht hij wordt. Hieronder een overzicht van de tijden in koud en warm water. De tijd bij koud water is gemeten vanaf het moment dat het water kookt.

In koud water:

 • Zacht, 3 minuten
 • Halfzacht: 4 tot 5 minuten
 • Hard: 7 minuten

In warm water:

 • Zacht, 3 tot 4 minuten
 • Halfzacht, 5 tot 7 minuten
 • Hard, 8 minuten
bruine en witte eieren
Lees ook: Is er een verschil tussen bruine en witte eieren?

Gaatje prikken in het ei

Maar hoe voorkomt u nou dat het ei kapot gaat in de pan? Door er een gaatje in te prikken. Soms is het zo simpel. Het gaatje dient meerdere doelen. U prikt het namelijk in de onderkant, de wat plattere kant, van het ei. Aan deze kant zit in het ei een luchtzakje. Bij temperatuurswisselingen zet dit luchtzakje uit waardoor het ei barst. Door er een gaatje in te prikken, kan de lucht eruit en breekt de schaal niet. Dit gaatje heeft nog een functie. Want door het ei aan het einde van de kooktijd af te spoelen met koud water, komt er iets van het water in het ei terecht, dat wordt erin gezogen. Dit zorgt er weer voor dat het loskomt van de schaal. Om het u makkelijke te maken zijn er speciale eierprikkers te koop, maar het kan ook met de punt van een scherp mesje.

(Bron: 24Kitchen, Culy, archief)

Geef een reactie

Reacties (6)

  jjijdema says:

  Voor het prikken van een gaatje kunnen de diabetes prikkers
  ook gebruik maken van de prikpen voor bloedsuiker kontrole

  Adriaan K says:

  Water in de pan. Water aan de kook brengen. Gaatje prikken in ei. Ei in de pan. Eitje 6 (!) minuten koken voor een perfect zacht eitje!

  RReim says:

  Gaatje prikken doe ik al lang niet meer. Koud water in de pan, eitje er in. Langzaam aan de kook brengen. Zor dat de vlam goed onder het pannetje brand. Als het water kookt gas uit. Spaart energie. 4 min. voor een zacht en 6 /7 minuten voor een hard ei.

  Toos 56 says:

  Ik heb een eierkoker, ideaal…

  pk49 says:

  ik kook al tijden in een magnatron mijn eieren perfect. Wel met een hulpmiddel, een z.g. magnatron eierkoker. Daar kun je 4 eieren in koken. In 5/6/7 minuten klaar, afhankelijk van hoe hard je ze wilt hebben. Alleen de grote koker voor 4 eieren werkt goed. Daar kun je ook 1 ei in koken.De kleine koker voor één ei werkt niet. De ei ontploft bij te lange kookktijd en vervolgens moet je je magnatron grondig schoonmaken en restjes ei overal uitpulken.

  RReim says:

  Om energie te besparen. Doe het of eieren in koudwater. Verhit water tot het kookt en draai dan de warmtebron uit. Verdere tijd zoals je het ei wilt hebben.