codes

Codes op eieren: hier komen ze vandaan en zo heeft de kip geleefd

Waarschijnlijk heeft u ze weleens gezien, de codes die op eieren staan. Hiermee kunt u achterhalen wat voor soort ei u heeft en waar het ei vandaan komt. We leggen uit hoe dit zit.

1 cijfer, 2 letters, 7 cijfers

De codes bestaan uit 1 cijfer, 2 letters en daarna 7 cijfers. De 1e letter geeft aan hoe de kip geleefd heeft. Dit gaat van 0 tot 3. Al komt cijfer 3 in Nederland niet meer voor, want dit staat voor koloniehuisvesting. Dit is sinds 2012 in ons land verboden. De overige 3 getallen staan voor:

  • 0 = biologisch ei
  • 1 = vrije-uitloopei of grasei
  • 2 = scharrelei of rondeel

De 2 letters daarna staan voor het land waar de eieren vandaan komen. In Nederland staat er eigenlijk altijd NL op, omdat we hier bijna alleen eieren uit ons eigen land eten. De 7 cijfers daarna verwijzen naar het bedrijf waar de eieren vandaan komen. Dat maakt het mogelijk om de eieren te traceren, mocht er iets mee zijn. Denk bijvoorbeeld aan de fipronil-eieren uit 2017. Dit giftige bestrijdingsmiddel is gebruikt om bloedluis bij kippen tegen te gaan. In verschillende gevallen is het fipronil-gehalte zo hoog dat het eten van die eieren ook gevaarlijk is geweest voor de gezondheid van volwassenen.

Codes voor dierenwelzijn

De cijfers 0, 1 of 2 op eieren geven ook het dierenwelzijn aan van de kippen. De 0 geeft aan dat het een biologisch ei is. Die voldoen aan de standaarden van de biologische landbouw. Zo krijgen de kippen biologisch voer, kunnen ze naar buiten, hebben ze meer ruimte dan de andere soorten, worden de snavels niet gekapt en krijgen de kippen over het algemeen minder antibiotica.

Vrije-uitloopeieren of graseieren

Het cijfer 1 geeft aan vrije-uitloopeieren of graseieren. Deze komen van kippen die naar buiten kunnen. De kippen krijgen meer ruimte dan scharrelkippen. Een klein gedeelte van de snavel wordt gebrand of geslepen. Kippen die graseieren leggen krijgen alleen plantaardig voer.

Scharrel- en Rondeeleieren

Eieren met het cijfer 2 zijn op te delen in 3 typen: scharrel, scharrel+ en Rondeel. Deze zijn te herkennen aan de naam of een keurmerk op de verpakking. Scharrelkippen lopen vrij rond in schuren met strooisel op de grond, ze kunnen niet naar buiten. Een klein gedeelte van de snavel wordt gebrand of geslepen. Scharrel+-kippen kunnen wel overdekt naar buiten. Deze eieren kunnen het Beter Leven 1 ster keurmerk hebben, ze voldoen dan aan meer eisen voor dierenwelzijn dan gewone scharreleieren.

En als laatste zijn er dan nog Rondeeleieren. Die voldoen aan veel eisen waaraan ook de biologische eieren aan voldoen. De kippen krijgen alleen geen biologisch voer. Qua ruimte die ze krijgen zitten ze tussen de vrije-uitloopkippen en biologische kippen in. Ze mogen naar buiten en hun snavels worden niet gekapt. Van de Dierenbescherming krijgen ze het Beter Leven kenmerk 3 sterren. Ook het duurzaamheidskeurmerk On the way to PlanetProof staat op de verpakking van rondeeleieren.

Zelf uw codes checken

Mocht u zelf willen checken waar uw ei vandaan komt, dan kan dat via deze Duitse website. Hier kunt u ook Nederlandse eieren checken. Onderaan de pagina geeft u het cijfer aan (0 tot en met 2), uit welk land het ei komt (Nederland in de meeste gevallen) en dan de 7 cijfers die erachter staan. Daarna klikt u op ‘suchen’ (zoeken). Daarnaast zijn er ook apps voor op uw smartphone om de eicode te checken. Zoek hiervoor in de Apple Appstore of Google Playstore naar eicode.

(Bron: Voedingscentrum, RTL Nieuws, Was steht auf dem ei. Foto: ANP)

Geef een reactie