Bruine witte eieren

Hoe zit het? Waarom zijn er weer steeds meer witte eieren te koop?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: waarom zijn er weer steeds meer witte eieren te koop?

Verbod op legbatterijen, toch opkomst van witte eieren

Waar het (kleine) verschil tussen witte en bruine eieren in zit, hebben we in een eerder artikel al uitgelegd. Witte eieren roepen vaak een associatie op met legbatterijen, die sinds 2012 zijn verboden in Europa. Vanaf 1 januari 2021 is het ook niet meer toegestaan om kippen in zogeheten verrijkte kooien te houden. Waarom zijn er dan nog steeds witte eieren te koop in Nederland? En waarom zijn ze opeens populairder dan bruine eieren, zowel in Nederland als in België en Duitsland? Daar zijn 2 hoofdredenen voor.

Ten eerste is hier een financieel motief voor. Volgens een onderzoek van de Belgische VRT is de productie duurzamer dan die van bruine eieren. De kippen hebben iets minder voer nodig, maar leggen wel meer eieren. Daarnaast is de CO2-uitstoot een stuk lager. Uiteindelijk scheelt dat ook in de prijs in de winkel. En dat is zeker in tijden van inflatie een belangrijke factor.

eieren bewaren
Lees ook: Wel of niet in de koelkast, zo kunt u eieren het beste (niet) bewaren

Scharreleieren, biologische eieren en vrije-uitloopeieren, ook in het wit

Daarnaast is het imago in de loop der jaren langzaam maar zeker verbeterd. Bart-Jan Oplaat, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders, noemt dit ‘vooral een leuk marketingverhaal van Albert Heijn’, zo laat hij weten aan NU.nl. Volgens Oplaat is er weinig verschil met bruine eieren, omdat de kippen niet heel veel minder voer eten. Toch lijken de witte eieren wel degelijk aan te slaan bij de consument, ondanks de in het verleden opgebouwde reputatie. Meerdere supermarkten breiden hun assortiment met witte eieren uit.

“Daarom bieden we onder het huismerk inmiddels 3 varianten witte scharreleieren en een variant witte biologische eieren”, bevestigt een woordvoerder namens Jumbo tegenover NU.nl. Hier komen bovendien nog witte vrije-uitloopeieren bij, waarschijnlijk in 2024. Deze vrije-uitloopeieren zijn in de loop van 2023 teruggekeerd in de schappen, na een in januari afgekondigde ophokplicht. Hoe kunt u in de winkel zien met welk soort ei u te maken heeft? Zowel witte als bruine eieren zijn te herkennen aan de code op de schaal die tevens de herkomst van het ei aangeven.

(Bron: Archief, Wakker Dier, VRT, NU.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Ariël says:

    Wat is er bekend over het pfas-gehalte van biologische eieren. De biologische kip loopt buiten en de eieren zijn in de supermarkt verkrijgbaar en zouden dus veilig zijn voor consumptie, maar klopt dat wel? Hangt dat wellicht af van in welk deel van het land je woont?