Een krokant stukje appeltaart.

Dit zijn veelgemaakte fouten bij het bakken van een appeltaart (en zo voorkomt u ze)

Een appeltaart bakken lijkt eenvoudig, maar er kan veel misgaan. Denk aan een zompige bodem, een te natte vulling of een flauwe smaak. Maar dat is nu verleden tijd, want in dit artikel leest u hoe u de perfecte appeltaart maakt.

Bij het bakken van een appeltaart zijn een aantal veelgemaakte fouten

Een geurige appeltaart in de oven: daar wordt iedereen blij van. Alleen ondanks uw inspanningen wil een appeltaart nog weleens mislukken. Er zijn namelijk een aantal veelgemaakte fouten die ervoor kunnen zorgen dat uw appeltaart anders smaakt, dan u gehoopt had. Gelukkig is daar iets aan te doen. Wij geven enkele tips.

De beroemde appeltaart van Oma Boema.
Lees ook: De beroemde appeltaart van Oma Boema

Zorg voor kwalitatieve ingrediënten

Laten we beginnen bij de basis van een goede appeltaart, want die valt of staat met goede ingrediënten. Gebruik bijvoorbeeld verse appels, eieren van goede kwaliteit, echte roomboter en eventueel vanille uit een stokje (overigens kunt u een appeltaart ook prima veganistisch maken). Proef, als het kan, de ingrediënten voordat u begint.

Gebruik voldoende appels

Veel mensen gebruiken te weinig appels, waardoor de taart meer op koek lijkt. Een goede appeltaart hoort rijk gevuld te zijn. Gebruik minstens één kilo appels voor een standaard springvorm van 24 centimeter.

Kies de juiste appelsoort

Niet elke appelsoort is geschikt om een appeltaart mee te bakken. Kies bij voorkeur voor Jonagold, Elstar of Goudreinet. Deze zijn stevig en fris. Goudrenetten geven daarnaast ook een lichte ‘bite’. Voeg eventueel wat citroenrasp of een beetje citroensap toe voor extra frisheid.

Zorg bij het snijden van de appels voor de juiste dikte

Kleine stukjes appel worden snel moes in de oven. Snijd de appels daarom liever in dikke schijfjes of middelgrote blokjes. Meng ze met kaneel, een beetje suiker en eventueel wat citroensap. Dat voorkomt (ook) verkleuring en geeft extra smaak.

Bescherm de bodem tegen vocht

Een natte bodem is ook een veelvoorkomende oorzaak van een ‘mislukte’ appeltaart. Strooi om dit zoveel mogelijk te voorkomen wat paneermeel, koek- of speculaaskruimels over het deeg om overtollig vocht op te slorpen. Zo blijft de bodem krokant.

Week rozijnen vooraf

Rozijnen rechtstreeks uit de verpakking zijn vaak droog. Wanneer u ze zo toevoegt, trekken ze vocht uit de appelvulling. Het resultaat: taaie rozijnen en een drogere taart. Week ze daarom 10 tot 15 minuten in lauwwarm water, appelsap of een scheutje rum. Dep ze daarna goed droog voor u ze toevoegt.

Breng ingrediënten op kamertemperatuur

Het deeg wordt beter als alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Haal alles daarom 45 minuten van tevoren uit de koelkast. Zo krijgt u een soepel deeg dat mooi bakt en niet breekt. Gebruik alleen wel koude boter, dit zorgt namelijk voor een stevig deeg dat niet plakt.

Vergeet de bovenkant van de taart niet

Een klassieke appeltaart (zoals bijvoorbeeld deze van Robèrt van Beckhoven) heeft stroken van deeg bovenop. Deze geeft u extra glans door het met losgeklopt eigeel te bestrijken. Strooi er ook nog wat kristalsuiker over voor een krokant laagje.

omgekeerde appeltaart
Lees ook: Omgekeerde appeltaart van Alain Caron

Wacht even met de taart aansnijden

Het is verleidelijk om een appeltaart na de baktijd meteen aan te snijden, maar dat is geen goed idee. De vulling is dan nog heet en zacht. Wanneer u te vroeg snijdt, zakt alles in elkaar. Laat de taart daarom minstens 10 tot 15 minuten afkoelen voordat u hem uit de vorm haalt. Serveer hem vervolgens lauwwarm (met eventueel een bolletje slagroom of vanille-ijs).

Let op de manier van bewaren

Appeltaart smaakt vaak de volgende dag nog lekkerder, maar alleen als u hem goed bewaart. Zet een afgekoelde appeltaart daarom afgedekt op een koele plek, maar niet in de koelkast, daar wordt hij taai. Wilt u hem langer bewaren? Snijd hem dan in stukken en vries die apart in. Warm later op in een oven van 125 graden voor een krokant resultaat.

Voor wie eens iets anders wilt dan de klassieke appeltaart

En tot slot: bent u de klassieke variant een keer beu? Probeer dan eens deze appeltaart ‘nieuwe stijl. Of wat dacht u van deze apeltaart trifle in een vaas? Ook kunt u nog deze Franse appeltaart overwegen, voor wie écht indruk wil maken op zijn of haar gasten.

(Bron: Archief, Heel Holland Bakt, Libelle, 24 Kitchen, Miljuschka. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (6)

    Margeaux says:

    Waarom weer dierlijke producten aanbevelen. Kijk eens op de pagina van Ex-legkipjes en zie wat voor dierenleed de eierindustrie veroorzaakt. Maak daar eens een reportage over en laat ook eens alle foto’s zien van dierenleed. Ook roomboter is helemaal niet nodig, daarvoor zijn ook alternatieven. Maak daar ook eens een reportage over en laat eens zien hoe het echt in de melkindustrie aan toe gaat. Laat het eerlijke verhaal eens zien en geen mooie plaatjes van blije koeien in de wei!!

      Joke08 says:

      Beste Margeaux, alle begrip voor jouw standpunt, maar er zijn ook mensen die af en toe van een heerlijke (punt) appeltaart willen genieten, mét alle ‘zondige’ ingrediënten die zo’n appeltaart nou juist het allerlekkerste maken.

      Renata says:

      Beste Margeaux, dit is een artikel over appeltaart, geen artikel over dierenleed. Er staat in het artikel overigens ook een link naar een veganistische versie. Die heb ik zelf ook weleens gemaakt. Niet verkeerd, maar de smaak is toch anders en het deeg wordt wat droger, heel simpel omdat je het vet mist. Ik ben het wel met je eens dat roomboter niet echt nodig is. Ik maak mijn appeltaart altijd met plantaardige margarine en dan is het smaakverschil met roomboter niet eens zo groot. Aan de andere kant vind ik ook dat mensen zelf hun keuze moeten kunnen maken. Want hoe vaak bak je nu een taart?

    Joke08 says:

    U adviseert alle ingrediënten op kamertemperatuur, ook de boter? Want in het recept van Oma Boema (zie link in het artikel) staat juist dat de boter koud moet zijn…
    Dus wat is het nu?

      MAX Vandaag says:

      Beste Joke,

      Dank voor uw reactie. De meningen lopen uiteen over de beste temperatuur van boter bij het bakken van een appeltaart, ook in de bronnen die we hebben geraadpleegd. We zijn er daarom wat dieper ingedoken en volgen hierbij de expertise van Oma Boema en onze collega’s van Heel Holland Bakt. We hebben het artikel inmiddels aangepast. Dank voor uw oplettendheid!

      Met vriendelijke groet,
      Redactie MAX Vandaag

    adaman says:

    Beste Margot

    Mensen willen ook weleens iets lekkers en niet die droge veganistische meuk