rozijnen

Rozijnen, gezond als tussendoortje of toch niet?

U kent het bekende doosje rozijnen dat vaak als tussendoortje aan kleine kinderen wordt gegeven misschien wel. Rozijnen worden namelijk gezien als een verantwoorde snack. Maar zijn rozijnen wel echt zo gezond?

Het antwoord is ja. Ondanks dat rozijnen erg zoet smaken, hebben de kleine gedroogde druiven wel veel gezondheidsvoordelen en zijn ze een goed alternatief voor snoep.

Veel vezels, maar ook veel calorieën

Rozijnen zitten vol met vitamine B en andere goede stoffen zoals, magnesium, kalium en polyfenolen. Toch geldt ook voor het eten van rozijnen dat u wel maat moet houden. Ze bevatten namelijk een hoop calorieën; ongeveer 285 kilocalorieën per 100 gram. Gelukkig is een ander voordeel van rozijnen dat zij een hoge vezelconcentratie bevatten, waardoor u sneller een verzadigd gevoel krijgt dan bij het eten van bijvoorbeeld snoepjes. En dat is niet het enige goede waar deze vezels voor zorgen, vezels zijn ook bevordelijk voor uw darmwerking.

Rozijnen tegen tandplak

Ook werkt het eten van rozijnen tandplak tegen. Ondanks dat rozijnen relatief veel suikers bevatten (64 gram natuurlijke suiker per 100 gram), is het tussendoortje volgens Amerikaanse microbiologen niet schadelijk voor de tanden. Rozijnen bevatten namelijk de bacteriedodende stof linolzuur, die de groei van verschillende bacteriën in uw mond afremt. Hierdoor kan tandplak minder snel ontstaan.

Goed voor hart- en bloedvaten

Een ander voordeel van het eten van rozijnen is dat de gedroogde druiven goed zijn voor uw hart- en bloedvaten. Het zijn de polyfenolen en de vitamine B die u beschermen tegen een te hoge bloeddruk. Daarnaast bevatten rozijnen ook nog eens een dosis ijzer wat er voor zorgt dat uw bloedwaardes op peil blijven en dat verkleint de kans op bloedarmoede weer.

Geen vervanger voor vers fruit

Rozijnen klinken dus als een ideaal tussendoortje. Echter zijn rozijnen geen vervanger voor vers fruit. Tijdens het droogproces die een druif tot een rozijn maakt, gaat er namelijk veel vitamine C verloren. Daarom is het aan te raden om goed af te wisselen tussen vers en gedroogd fruit.

(Bron: Plus online, Voedingscentrum, Margriet.nl)

Geef een reactie

Reacties (7)

  Thof says:

  Moet je rozijnen niet eerst wassen ivm het feit dat ze bespoten kunnen zijn met gif?

   JovdAkker says:

   nee ik wil niet uitloggen.

  Ulla says:

  maar hoe zit het met evt. ongezonde conserveringsstoffen in rozijnen?

  johanna78 says:

  Rozijnen bevatten veel bestrijdingsmiddelen. Daarom is het aan te raden om alleen biologische rozijnen te eten. Jammer dat dit feit niet in het artikel is opgenomen.

  Doriet says:

  Als je ongezwavelde biologische rozijnen koopt zitten er geen chemicaliën in.

  Amar says:

  Ongezwavelde abrikozen zijn ook veel lekkerder dan gewone. Die zijn zo zuur!

  bijbloem says:

  De ijzer in rozijnen is wel heel goed.
  Het is goed om de verpakking te lezen.
  Er staat niet op of je ze moet wassen voor gebruik.
  Als het er wel op staat dan is het een antischimmel?
  Maar wat er van nature in zit. Dat geldt voor heel veel noten bijv.
  Véél te véél vragen. Alles waar je zelf op moet letten bij het gebruik.

  >> Rozijnen bevatten namelijk de bacteriedodende stof linolzuur, die de groei van verschillende bacteriën in uw mond afremt. << staat in het artikel. Het is nodig om hoeveelheid uit te rekenen.
  Een tijd geleden las ik dat iets van voeding giftige stoffen bevat.
  Maar het was dan nodig om er 32 kg van te consumeren. 😉

  Ja, mensen zijn lui en willen ka en klaar oplossingen.
  Alles is afhankelijk van het totale voedingspatroon.
  Daarvoor moet je bij een diëtiste zijn 🙂