bavarois

Bosvruchten bavarois taart met spijs en sloffenbodem

De 4e afvaller heeft de tent van Heel Holland Bakt moeten verlaten. Erna Wien kijkt met een goed gevoel terug op haar periode in het televisieprogramma. In Tijd voor MAX maakt ze een bosvruchten bavarois taart met spijs en sloffenbodem. Het recept deelt ze met ons.

Ingrediënten

Bodem

  • 150 gram (room)boter
  • 125 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 230 gram bloem
  • 1 eidooier
  • 10 gram bakpoeder
  • 1 theelepel citroenrasp
  • Snuf zout

Amandelspijs

  • 200 gram amandelmeel
  • 200 gram fijne suiker
  • 1,5 ei
  • Beetje citroensap
  • 1tl citroenrasp

Vulling

  • 185 gram amandelspijs (zelf gemaakt zie hierboven)
  • 10 gram citroen rasp
  • 35 gram boter
  • 1 ei

Bosvruchten bavarois

  • 4 blaadjes gelatine (geweekt in koud water)
  • 300 gram bosvruchten
  • Sap van een kwart citroen
  • 300 milliliter verse slagroom
  • 75 gram fijne suiker

Spiegellaag

  • 175 gram bosvruchten
  • Sap van kwart citroen
  • 30 gram fijne suiker
  • Eventueel rode kleurstof
  • 2 blaadjes gelatine (geweekt in koud water)

Decoratie

  • Verse bosvruchten
  • 200 ml Verse slagroom
  • 25 gram fijne suiker
  • Munt blaadjes

Bereiding

Amandelspijs

Maal in de keuken machine de amandelmeel met de suiker tot het goed gemengd is. Voeg de citroenrasp toe en laat dit nog even draaien. Voeg dan het ei toe en een beetje citroensap totdat de spijs gaat binden. Zet de machine stil en doe de spijs in een kom. Meng het geheel met de hand nog even goed door. Doe het spijs in huishoudfolie en leg het in de koelkast om te rijpen zodat de smaken goed mengen.

Sloffendeeg

Klopt rustig met een vlinderstuk de boter, de suiker, de citroenrasp het ei en het zout tot een romig geheel. Zeef het bloem en de bakpoeder boven de kom van het botermengsel en meng alles tot een homogeen deeg. Wikkel het deeg huishoudfolie en leg tot gebruik in de koelkast

Voorbereiden

Verwarm de oven voor op 200 graden conventioneel. Leg bakpapier op de bakplaat. Rol het deeg uit tot een dikte van 7 tot 10 millimeter. Steek met de taartring het deeg uit.  Leg het deeg voorzichtig op de beklede bakplaat en zet de taartring er omheen.

Bereiding spijsvulling als het amandelspijs gerijpt heeft

Meng de amandelspijs met de citroenrasp, de boter en het ei tot een glad mengsel zonder klontje. Doe het mengsel in een spuitzak en spuit de amandelvulling op de taartbodem maar laat rondom de rand 1 tot 2 centimeter vrij. Bak de sloffenbodem ongeveer in 20 tot 25 minuten gaar en goudbruin. Laat de sloffenbodem iets afkoelen en haal dan de taartring eraf en laat geheel afkoelen.

Bereiden van de bosvruchten bavarois

Doe de bosvruchten in een blender met de citroensap en mix tot een puree. Zeef de puree zodat er een gladde puree overblijft zonder pitjes. Klop de slagroom met de suiker tot yoghurtdikte (lobbig). Doe 4 eetlepels bosvruchten puree in een steelpannetje en verwarm deze. Haal het pannetje van het vuur, knijp de gelatine uit en los deze op in de warme puree. Meng dit vervolgens door de rest van de bosvruchtenpuree. Spatel de helft van de slagroom door de bosvruchtenpuree tot het goed gemengd is. Spatel nu voorzichtig de rest van de slagroom door de puree en probeer het mengsel luchtig te houden.

Opbouwen bosvruchten bavarois spijs taart

Zet de bodem voorzichtig op een ronde taartkarton op een schaal of bord. Zet de taartring om de bodem. Bekleed de binnenkant van de taartring met acetaatfolie. Giet of schep de bosvruchten bavarois op de bodem en strijk glad en laat minimaal 2 uur in de koelkast opstijven.

Bosvruchten spiegellaag maken

Doe voor de spiegellaag de bosvruchten in een blender met de citroensap en mix tot een puree. Zeef de bosvruchtenpuree tot een gladde puree zodat er geen pitjes meer in zitten. Doe een 3e van de puree met de suiker in een steelpannetje en verwarm deze tot het kookpunt. Voeg naar eigen inzicht wat rode kleurstof toe. Haal de pan van het vuur en voeg de uitgeknepen gelatine toe en roer dit er goed doorheen. Voeg de rest van de bosvruchtenpuree toe en meng dit goed door elkaar. Giet de spiegellaag voorzichtig over de opgesteven bavarois en zet deze nog 2 uur in de koelkast.

Slagroom voor de topping

Klopt de slagroom met de suiker stijf. Decoreer de taart met de slagroom en de verse bosvruchten met de munt naar eigen inzicht.

(Bron en foto: Erna Wien)

Geef een reactie