omgekeerde appeltaart

Omgekeerde appeltaart van Alain Caron

Maak de tarte tatin met korstdeeg en vul deze met zo veel mogelijk appels dicht tegen elkaar aangedrukt, zodat de appel na het bakken een geheel vormt in plaats van allemaal losse stukjes. Het deeg kun je het best een dag van tevoren maken en in de koelkast bewaren, want door het rusten is het later makkelijker uit te rollen.

Ingrediënten:

Korstdeeg: 

 • 125 gram boter
 • 250 gram bloem
 • snufje zout
 • 1 eidooier
 • 50 milliliter water

Bereiding:

Neem de boter op tijd uit de koelkast zodat hij niet te koud is. Zeef de bloem en voeg een snufje zout toe. Maak van de bloem een berg met een gat in het midden. Doe de boter in het gat en meng het met je vingertoppen, dus zonder het te kneden, door de bloem heen tot een fijn kruimeldeeg.

Maak hiervan weer een berg met een gat in het midden. Doe de eidooier en het water in het gat. Meng met je vingertoppen eerst het water met het ei en neem dan steeds een beetje meer bloem mee, totdat de bloem geheel is opgenomen. Als het te droog is voeg je nog wat water toe en als het te nat is nog wat bloem, het moet een soepele massa worden.

Kneed het deeg tot een homogene bal. Wrijf het deeg met de muis van je duim een aantal keer uit over de werkplank en kneed het weer tot een bal.

Verpak het deeg in vershoudfolie en bewaar het in de koeling. Je kunt het zo een paar dagen bewaren.

Vulling:

 • 1.5 kilo stevige zoetzure appels, elstar of cox
 • 60 gram boter
 • 100 gram suiker
 • 200 gram crème fraîche

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Schil de appels en verwijder de klokhuizen met een appelboor. Snijd de boven-en onderkan van de appels af (bewaar deze stukjes) zodat ze rechtop kunnen staan en snijd ze vervolgens in tweeën.

Smelt de boter in een bakpan met dikke bodem op middelmatig vuur, zonder bruin te laten worden. Voeg de suiker toe. Laat het licht karamelliseren en neem de pan van het vuur.

Leg alle appels rechtop, dicht tegen elkaar aan in de pan, op de karamel. zet de pan 15 minuten op laag vuur, zodat de karamel gaat pruttelen. Zet de pan vervolgens 10 minuten in de oven.

Bestrooi de werkplank met bloem en rol het deeg uit tot een ronde plak met een dikte van 0.5 centimeter en een doorsnede die 5 centimeter groter is dan de doorsnede van de pan.

Bedek de appels met het deeg, steek een klein gat in het midden en zet de pan nog 20 minuten in de oven. Controleer of het deeg goudbruin en gaar is.

Laat de taart in de pan afkoelen tot lauwwarm of keukentemperatuur.

Zet de pan voor het omdraaien nog even op het vuur zodat de karamel smelt en de appel loslaat van de bodem. Draai de taart om op een schaal en serveer met een goede lepel crème fraîche.

(Bron: Alain Caron)

Geef een reactie

Reactie

  CarmenApon says:

  Nu voor de derde keer gemaakt. Wat een zalig recept. Aanrader!