Aardbeien met slagroom op Wimbledon.

Dit is waarom Wimbledon en aardbeien met slagroom aan elkaar verbonden zijn

Wie weleens naar tennistoernooi Wimbledon in het Verenigd Koninkrijk kijkt, zal aardbeien met slagroom voorbij zien komen. Al zolang het toernooi bestaat, bijna 150 jaar, wordt daar de lekkernij verkocht. Hoe is die traditie ontstaan?

Lokale aardbeien

Zowel het publiek als de spelers krijgen de aardbeien met slagroom. Rondom de tennisvelden zitten veel fruitboeren. In de beginjaren van het toernooi is er nog geen koeltransport, dus verkopen de boeren hun aardbeien lokaal. Sindsdien is het een stuk cultuur wat doorgegeven wordt. In 2024 is het tennistoernooi van 1 tot 14 juli.

Afternoon tea

Daarnaast heeft het Verenigd Koninkrijk een traditie met afternoon tea. Dit is een lichte maaltijd die tussen 16.00 en 17.00 uur gegeten wordt. Hierbij komen thee, aardbeien en brood samen. Dus ook wie thuis zit, wordt tijdens Wimbledon geacht om de zomerkoninkjes met slagroom te eten.

Duizenden aardbeien per toernooi

Er is 1 hofleverancier voor de zomerkoninkjes. Die mag al meer dan 40 jaar het rode fruit elke dag komen brengen. Want op het toernooi zijn ze zo vers mogelijk. Volgens schattingen gaat het om 28.000 aardbeien per jaar. Tel daarbij zo’n 7.000 tot 10.000 liter slagroom bij op. Tegenwoordig wordt er ook plantaardige slagroom verkocht, voor wie lactose-intolerant is.

vlek van rood fruit
Lees ook: Hoe zijn vlekken van rood fruit het best te verwijderen?

Aardbeien bewaren

Ook in ons land zijn de aardbeien weer volop verkrijgbaar. Heeft u een bakje gekocht en eet u het dezelfde dag nog op? Laat hem dan buiten de koelkast. Wanneer u ze later eet, is het beter ze in de koelkast te zetten, in verband met de houdbaarheid. Eet ze wel binnen 3 dagen op. Meer tips om het fruit te bewaren, leest u in dit artikel.

Recepten

Naast dat aardbeien zo los (of met slagroom) al erg lekker zijn, kunt u ze ook verwerken in een baksel of salade.

Recepten met zomerkoninkjes

Aardbeien op een schaal.
Lees ook: Hoe gezond zijn aardbeien? En meer wetenswaardigheden over het fruit

(Bron: AD, Eurosport, de Gelderlander, AGF. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie