Aardbeien op een schaal.

Hoe gezond zijn aardbeien? En meer wetenswaardigheden over het fruit

Ze zijn weer volop verkrijgbaar: aardbeien. Dit heerlijke zomerfruit van eigen bodem is het lekkerst van juni tot september. Maar tegenwoordig zijn ze het hele jaar verkrijgbaar. Dit wil je weten over de (Hollandse) aardbei.

Zijn aardbeien gezond?

Aardbeien zitten vol vitamine C en bevatten weinig calorieën. Van de populaire fruitsoorten bevat alleen de kiwi meer vitamine C. Daarom wordt vaak gezegd dat aardbeien erg gezond zijn. Volgens Het Voedingscentrum hangt het eten van fruit samen met een lager risico op diabetes en longkanker.

Maar of deze rode vrucht gezonder is dan ander fruit, daar heeft hoogleraar voedingsbiologie Renger Witkamp vraagtekens bij, zegt hij tegen het Parool. “Het is heel moeilijk te zeggen of een bepaald product éxtra gezond is. Voeding moet je in perspectief plaatsen, in een patroon. Als je een eenzijdig aardbeiendieet zou volgen, zou je hartstikke doodgaan. Je hebt veel meer nodig.”

Wanneer zijn ze verkrijgbaar?

In Nederland worden jaarlijks gemiddeld 60 miljoen kilo aardbeien geteeld. We eten ze zelf maar al te graag, maar een deel is ook bestemd voor de export. Waar vroeger alleen van juni tot september aardbeien in het seizoen zijn, is het fruit tegenwoordig het hele jaar verkrijgbaar. Dat komt doordat telers van oktober tot mei aardbeien in de kas laten groeien.

Aardbeien bewaren

Wanneer u een doosje met aardbeien in huis heeft, is het goed om te weten hoe u ze het beste kunt bewaren. Juist wel in de koelkast of niet? En moeten ze eerst gewassen worden? Het antwoord op al deze vragen, geven we in een eerder artikel.

De naam zomerkoninkjes

Het rode fruit heeft als bijnaam zomerkoninkjes. Volgens VT Wonen komt de bijnaam van een reclamecampagne uit de jaren 70. Die is zo succesvol, dat iedereen het nog steeds heeft over zomerkoninkjes.

De witte aardbei

Naast rode aardbeien zijn er ook witte exemplaren. Het is niet zo dat deze nog onrijp zijn, het is een andere soort die ook een eigen smaak heeft. Ze worden ananas-aardbeien genoemd. Dat komt doordat ze friszuur smaken, wat lijkt op de smaak van een ananas.

Witte aardbeien.

Recepten

Naast dat het fruit lekker is om zo los te eten, kan het uiteraard ook verwerkt worden in verschillende gerechten. Kijk eens op onze receptenpagina voor inspiratie. Of kies deze aardbeiensoep met ijs van Emina Zorlak.

(Bron: Het Voedingscentrum, Parool, Verse Oogst, VT Wonen België, Culy. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (4)

  MAX says:

  Waarom wordt in het artikel niet vermeld dat aardbeien zijn bespoten met gemiddeld zeven tot acht schadelijke stoffen.
  Aardbeien zijn dus helemaal niet zo gezond.

   Duifje22 says:

   Als je iets wil eten waar gegarandeerd veel pesticiden op zitten, dan kies je voor aardbeien.
   Inmiddels een lekker giftig hapje.
   Jammer dat die artikel deze feiten negeert.

   De uitslag van de EWG bestrijdingsmiddelenanalyse 2023
   De Dirty Dozen (meest bespoten):
   1. Aardbeien

   MAX Vandaag says:

   Beste Duifje22 en MAX, bedankt voor uw reacties. Dat is inderdaad een aandachtspunt en iets wat we (sinds 2017) in de gaten blijven houden. https://www.maxvandaag.nl/sessies/themas/eten-drinken/aardbeien-onder-de-loep-na-nieuws-over-giftige-stoffen/ Vriendelijke groet, webredactie MAX Vandaag

  Dirck says:

  Waar kan ik witte Aardbei plantjes kopen?
  Heb nu al 5 soorten voor langere tijd achter elkaar en niet dezelfde en ook andere smaak.

  Ook de Appels & Peren bewust van elk soort 1 gekocht zodat ik niet alles in 1 * mag plukken en verwerken.