Deze kazen zijn de meest gezonde keuze

Kaas is populair, de gemiddelde Nederlander eet 20 kilo kaas per jaar. Desondanks wordt kaas vaak gezien als een slechte keuze, omdat er relatief veel natrium en verzadigd vet in zit. Gelukkig bevat kaas ook veel goede eigenschappen.

Hoe gezond is kaas?

Kaas bevat veel voedingsstoffen die een vol gevoel geven. Daarnaast bevatten veel kazen belangrijke mineralen die u helpen gezond te blijven. Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 30 gram (1,5 plak) kaas per dag te eten. Een overschot aan verzadigd vet vergroot de kans op hart- en vaatziektes. Eet u graag harde Hollandse kazen, dan doet u er goed aan om een 20+ of 30+ kaas te kiezen. Deze soorten bevatten namelijk de minste calorieën en verzadigd vet.

Naast Hollandse kazen bestaan er nog vele andere soorten kaas. Wij vertellen u wat de gezondste kaaskeuze is om uw maaltijd nog lekkerder en voedzamer te maken.

Mozzarella

Dit is een zachte kaas die rijk is aan calcium en eiwit. Daarnaast bevat mozzarella minder zout dan hardere kazen, waardoor er minder natrium in deze kaassoort zit. Mozzarella is zowel koud als warm te eten. Bijvoorbeeld door een salade of in een omelet.

Mozzarella

Mozzarella

Geitenkaas

Van nature is geitenkaas laag in lactose en daardoor voor sommige mensen makkelijker te verteren dan kaas van koemelk. Ook bevat deze witte kaas A2-caseine, wat minder snel darmproblemen veroorzaakt dan de melkeiwitten in koemelk. Geitenkaas wordt vaak gegeten in combinatie met honing.

Geitenkaas

Geitenkaas

Ricotta

Deze Italiaanse kaas kan worden gemaakt van verschillende soorten melk. Veelvoorkomend is koeien-, schapen-, of buffelmelk. Ricotta bevat voornamelijk wei-eiwit, waar essentiële aminozuren in zitten. Wei-eiwit heeft een bevorderlijke werking op de spiergroei. Ook kan het u helpen om uw hart gezond te houden en om op gewicht te blijven. Ricotta wordt in Italië veel in pastagerechten gebruikt.

Ricotta

Ricotta

Blauwe kaas

Blauwe kaas dankt zijn naam aan de blauwe schimmel in de kaas. De schimmelkaas is rijk aan calcium, wat erg goed is voor uw botten. Goed om te weten is dat er vaak veel natrium in blauwe kaas zit. Blauwe kaas heeft een sterke, aanwezige smaak, waardoor u niet veel nodig heeft om smaak toe te voegen aan bijvoorbeeld een salade.

Blauwe kaas

Blauwe kaas

Cottage cheese

Cottage cheese wordt ook wel hüttenkäse genoemd. Deze kaas is vooral bekend omdat er weinig calorieën in zitten. Cottage cheese bevat ook veel gezonde eiwitten en selenium. Dat is een antioxidant die het risico op chronische ontstekingen helpt te verminderen. Deze kaas is uiterst geschikt als ontbijt of tussendoortje.

Cottage cheese

Cottage cheese

Parmezaanse kaas

Deze kaas kent u waarschijnlijk wel. Parmezaan zit vol voedingstoffen, zoals calcium en fosfor, die goed zijn voor de botten. Omdat dit een hardere kaas is, bevat hij minder vet en meer eiwitten. Ook is het lactosegehalte aanzienlijk lager dan dat van andere kazen. Parmezaan is een oudere kaas en bevat daardoor wel veel natrium. Maar net zoals bij blauwe kaas heeft u niet veel van deze kaas nodig omdat de smaak erg sterk is.

Parmezaan

Parmezaanse kaas

Lees ook: Zelf kaas maken met Nils Koster 

(Bron: Margriet.nl, het Voedingscentrum) 

Geef een reactie