pasta

De lekkerste pasta maakt u gewoon zelf

De laatste weken ziet Emina Zorlak steeds meer foto’s voorbijkomen van vrienden die in Italië op vakantie zijn en de thuisblijvers jaloers maken met de meest zinnenprikkelende pastagerechten. Maar volgens haar hoeft u voor de lekkerste pasta niet naar Italië, die maakt u gewoon zelf!

Pasta

Pasta is Italiaans voor deeg en ze hebben daar wel 500 woorden om de verschillende soorten te beschrijven; van cannelloni en spaghetti tot penne en rigatone. En hoewel we bij pasta meteen denken aan Italië, zijn de historici het niet helemaal eens over waar deze gekookte deegwaren exact vandaan komen. De een zegt dat Marco Polo het recept mee heeft genomen uit China, omdat zij daar al eeuwen noedels eten. Anderen zeggen weer dat de Arabieren het mee hebben genomen naar Europa en dat het vooral in Italië erg populair werd.

Ook wordt beweerd dat de Romeinen het mengsel van ei en bloem ontdekt hebben en het toen al “een geschenk van de goden” noemden of dat de Grieken al zoiets hadden als lasagne, dus dat het sowieso in Europa is ontstaan. Tegenwoordig ziet u in heel veel landen variaties op de pasta zoals we het kennen. Zo hebben ze in Polen Pierogi, in Tsjechië de knedlik en in Duitsland de spätzle; allemaal voorbeelden van variaties op bloem en ei. Die twee ingrediënten zijn natuurlijk ook al eeuwenoud, dus logisch dat er op verschillende plekken op de wereld soortgelijke gerechten ontstaan.

Ravioli

Waar u mij toch het meest blij mee maakt zijn die gevulde cadeautjes: ravioli. Deegkussentjes met de lekkerste vullingen die u ook nog kunt aanpassen per seizoen. In de herfst met pompoen en champignons, in de winter met boerenkool, in de lente met daslook en nu in de zomer met spinazie of snijbiet.

Uit geschriften uit de 14e eeuw blijkt dat ravioli toen al werd gegeten en over de betekenis van het woord bestaan meerdere theorieën. Het woord ravioli zou kunnen komen van het woord avvolgere, wat ‘verpakken’ betekent; bij ravioli wordt de vulling natuurlijk als het ware ingepakt door het deeg. Het zou ook kunnen komen van het woord rabiolo wat ‘restjes’ betekent, omdat de vulling oorspronkelijk van restjes zou zijn gemaakt. Tenslotte wordt ook gedacht dat het is vernoemd naar de kok die deze pasta heeft bedacht, meneer Ravioli.

Zelf maken

Waar de pasta dan ook vandaan komt en hoe de naam ravioli is gegeven aan de culinaire cadeautjes, maakt uiteindelijk niet zoveel uit. Wat belangrijk is, is hoe u uzelf ermee kunt verwennen, zonder ervoor naar Italië te hoeven. Thuis en zelfgemaakt. Vandaag dus ravioli, met snijbiet, ook wel warmoes genoemd en de smaak zit tussen spinazie en rode biet in. De stelen, beter bekend als ribben, lijken op rabarberstengels. Uiteindelijk pakt u die dus in en is elke hap niet alleen een verwennerij voor uw tong, maar ook voor uw oog. Een hele fijne reis (in uw eigen keuken) gewenst!

Ingrediënten snijbietravioli met gepofte tomaatjes en pecorino (2 personen):

  • 2 eieren
  • scheutje olijfolie
  • peper, zout
  • 150-200 gram bloem
  • 250 gram romaatjes (kleine trostomaatjes)
  • 100 gram ricotta
  • 50 gram pecorino
  • 400 gram snijbiet
  • 25 gram boter

Bereidingswijze:

Kluts de eieren in een kom. Voeg een scheutje olijfolie toe en een flinke snuf zout. Roer goed door en voeg circa 150 gram bloem toe. Meng goed en voeg, indien het deeg nog te nat is, nog wat extra bloem toe. Kneed vervolgens het deeg op het werkblad circa 10 minuten. Pak het deeg in in plasticfolie en laat circa 30 minuten rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Verdeel de trotstomaatjes over een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met olie en bestrooi met peper en zout. Rooster de tomaatjes circa 30 minuten in de oven.

Snijd het blad en de stelen van de snijbiet in reepjes. Verwarm een scheutje olie in een koekenpan en roerbak de snijbiet circa 5 minuten. Breng op smaak met peper en zout. Doe de snijbiet in een hoge maatbeker. Voeg de ricotta en een scheutje olie toe en pureer het geheel met een staafmixer. Rasp de helft van de pecorino, voeg toe en roer goed door.

Pak het deeg uit de koelkast. Bestrooi het werkblad met flink wat bloem en rol het deeg uit tot een lap van circa 2 millimeter dikte. Pak een deksel met scherpe rand (van een pot bijvoorbeeld) ter grootte van de gewenste ravioli en druk een even aantal cirkels uit het deeg. Leg op de helft van de cirkels een dot van de vulling en dek af met een andere cirkel. Druk de randen goed aan met een vork. Breng een pan met flink veel water en zout aan de kook. Kook de ravioli in circa 4 minuten gaar. Smelt ondertussen de boter in een ander pannetje.

Haal de ravioli met een schuimspaan uit de pan.

Verdeel de snijbietravioli over de borden. Lepel hierover de gesmolten boter en verdeel de geroosterde tomaatjes. Rasp er de rest van de pecorino over.

Emina Zorlak is met anekdotes en wetenswaardigheden over eten elke woensdag te horen in het MAX-radioprogramma De MAX! met Wat eet De MAX! vandaag? Meer recepten van Emina vindt u in onze kookrubriek Dit kookt MAX Vandaag.

Geef een reactie