Duur 03:58
Gepubliceerd op 20 augustus 2018

We zijn er Bijna!: van Gallipoli naar Matera

Vlak voor de groep kampeerders van We zijn er Bijna! het historische Monopoli verlaten om verder te reizen naar Gallipoli, bezoeken ze eerst nog Bari. Daar maken de vrouwen van Bari – net als hun moeders en grootmoeders – buiten voor de deur pasta. Daarna staat Matera op het programma. En het is feest, want Wim is jarig en zijn vrouw Clementine wil hem graag verrassen.

Orechiette

De groep bezoekt Bari, de hoofdstad van Puglia. In de smalle straatjes zitten de vrouwen buiten voor de deur pasta te maken. Orechiette is de pasta van deze streek en hij wordt door de vrouwen geheel volgens traditie bereid. Met een ongelooflijke handigheid, maken de vrouwen schelpjes van de slierten pasta. Bari heeft nog een belangrijke bezienswaardigheid en dat is de Sint Nicolaas Basiliek. De basiliek dateert uit 1087 toen zeelui de relieken van Sint-Nicolaas over hebben gebracht vanuit het Turkse Myra. Onder de basiliek bevindt zich een crypte waarin het graf van Sint-Nicolaas zich bevindt. De  bouw van de basiliek lijkt meer op een kasteel dan op een kerk. Dit komt voornamelijk omdat het gebouw aan weerszijden 2 enorme vierkante torens heeft. Naast het graf van Sint-Nicolaas bevinden zich in de kerk ook diverse kunstwerken waaronder een verguld plafond in de 17e eeuw geschilderd door Carlo Rosa. Kijk ook af en toe even naar de grond. Want daarin bevinden zich verschillende mozaïekinlegwerken.

orechiette

Gallipoli

Vanuit Monopoli reist de groep verder naar Gallipoli, nog zuidelijker in de hak van de laars. De hak van de laars staat bekend om de eeuwenoude olijfgaarden, maar die staan er verdord bij. De olijfbomen in deze regio worden al een aantal jaren geplaagd door een bacterie. Veel boomgaarden hebben deze bacterie niet overleefd wat voor de olijfboeren in Zuid-Italië een zware economische slag is. 10 miljoen bomen zijn definitief verloren gegaan en daarmee 10 procent van de landelijke productie van olijfolie. Martine bezoekt onderweg met Paul in Cellino de San Marco nog een wijnproeverij. Bekijk het filmpje bovenaan de pagina.

Gallipoli

Gallipoli zelf licht echt in het puntje van de hak van de laars. De stad ligt op een klein schiereiland in de Ionische Zee en is voor een groot deel afhankelijk van de visserij en het toerisme. De naam stamt af van het Griekse Kalepolis. Dat verklaart direct de Griekse invloeden in de stad, want het staat vol met wit gepleisterde huizen met platte daken. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden is de kathedraal Santa Maria della Purità. De relatief eenvoudige buitenkant doet niet vermoeden dat er achter de voorgevel een bont en indrukwekkend interieur schuil gaat.

Feest!

Op de camping is het feest, want Wim is jarig. Zijn vrouw Clementine wil dit niet zomaar voorbij laten gaan. Ze stuur Wim ’s morgens weg met een smoesje zodat ze de gelegenheid heeft om de camper te versieren. En als je jarig bent met 40 reisgenoten, dan is er geen ontkomen aan, dus Wim wordt uitgebreid gefeliciteerd.

Sassi

De reis gaat verder en brengt de groep via een route langs de Ionische Zee naar Matera. De stad bestaat uit 2 delen, maar is vooral bekend vanwege de woningen die zijn uitgehouwen in rotsen. Sassi heet de wijk waarin deze grotwoningen liggen. Tot de jaren 60 worden de donkere ongezonde huizen bewoond door arme gezinnen, vaak samen met ezels, kippen en geiten. Ze hebben geen stromend water of een toilet. Tot 1952 zijn de huizen bewoond. Daarna mocht er op last van de Italiaanse regering niemand meer in wonen vanwege de slechte hygiënische omstandigheden. Naast de huizen telt Sassi 155 grotkerken. Sinds 1993 staat Sassi en het park van rotskerken op de UNESCO Werelderfgoederenlijst.

Sassi

Matera

De groep maakt een excursie naar Matera. Wil vertelt over haar eigen herinneringen. Zij groeide ook in armoede op in Den Haag waar haar moeder de kost verdiende met schoonmaken in huizen bij rijke families. Wil: “Als ik bij de kruidenier boodschappen deed, moest ik het altijd laten opschrijven en zodra m’n moeder geld had, konden we gaan betalen. Ik heb me als kind voorgenomen: dat wil ik nooit. Ik wil geen schulden maken en ben er trots op dat me dat is gelukt in mijn leven.” Bekijk haar hele verhaal in het filmpje bovenaan de pagina.

De reis wordt dit jaar begeleid door Lut en Willy en assistent begeleiders Nelly en Ries. In een video stellen zij zich voor. De route en reisverhalen van de reis door Midden- en Zuid-Italië, en ook eerdere reizen, zijn te volgen op onze site!

Aflevering  van We zijn er Bijna! is te te zien op maandag 20 augustus 2018 om 21.30 uur op NPO 1.

Geef een reactie

Reacties (2)

    Haase says:

    ik volg vol interesse jullie programma van we zijn er bijna .
    Een groot deel van deze reis willen we rond september gaan maken met de camper .
    Kunnen jullie mij mogelijk helpen aan een uitgebreide reisverslag , met de namen van de campings onderweg .
    Alvast bedankt voor de medewerking .

      MAX Vandaag says:

      Beste Haase, bedankt voor uw bericht. Als programma van een publieke omroep mogen we helaas geen namen van campings communiceren. De route en bestemmingen die worden aangedaan zijn wel te bekijken via de kaart van deze reis: https://www.maxvandaag.nl/wezijnerbijna/reis-2018-midden-en-zuid-italie/

Bekijk ook

Meer