De kersttrend van 2023: serveer het kerstmenu in de vorm van een krans

Twijfelt u nog over hoe u het kerstmenu wilt serveren? Kijk eens of het in de vorm van een krans kan. Dat is namelijk dé trend van 2023. We geven voorbeelden van wat u allemaal in een krans kunt presenteren aan uw gasten.

Borrelhapjes in de vorm van een krans

Serveert u uw gasten tijdens de borrel lekkers of bestaat het diner uit alleen maar kleinere hapjes? Deze lenen zich uitstekend om op te dienen als krans. Pak hiervoor een ronde plank en leg alle lekkernijen in een ronde vorm. Denk aan vleeswaren, kaas en andere hapjes. Wanneer u geen ronde plank heeft, kan een andere vorm uiteraard ook. Maar met een ronde komt de krans mooier tot zijn recht.

Een borrelplank in de vorm van een krans.

Ditzelfde werkt ook als u spiesjes met lekkers maakt. Met tomaat, olijven, een zilveruitje, vleeswaren, kaas of wat u zelf maar lekker vindt.

Een borrelplank met spiesjes.

En zelfs wanneer u alleen blokjes kaas neer wilt zetten, als hapje tussendoor, kan dit ook in de vorm van een krans. Voeg eventueel wat takken rozemarijn toe en cherrytomaten en het ziet er helemaal kerstachtig uit!

Een krans met blokjes kaas.

Voorgerechten in de vorm van een krans

Maar ook wanneer u een 3-gangen menu klaarmaakt, kan dit in een ronde vorm opgediend worden. Denk bijvoorbeeld aan de klassieke carpaccio. In plaats van de plakjes vlees over het bord te verspreiden, kunt u er ook voor kiezen om ze in een ronde vorm te leggen en het midden open te laten. Hetzelfde geldt voor een vegetarische variant, zoals van rode biet. Liever vis? Dan kunt u ook plakken gerookte zalm in een mooie ronde vorm draperen.

Dit kookt MAX Vandaag kerstmenu van Emina Zorlak
Lees ook: Dit kookt MAX Vandaag kerstmenu: zoete preisoep, tagliatelle met zalm en gebakken peertjes

Bijgerechten in een ronde vorm serveren

Ook bijgerechten kunt u in de kransvorm opdienen. Denk bijvoorbeeld aan een salade in een ronde vorm. Of kies ervoor om de groenten (zoals boontjes) niet in een schaal te serveren, maar op een bord in een krans.

Een salade in de vorm van een krans.

Het dessert in de vorm van een krans

Een toetje hoort ook bij de kerstdagen. En ook dit is vaak in een ronde vorm op te dienen. Serveert u bolletjes ijs, leg die dan in een rondje. Een mooie afsluiter is een meringue. Denk bijvoorbeeld aan deze Lemon Meringue Angel Food cake, die ook in een kransvorm gemaakt is. Of wissel meringue en macarons af in een krans. Slaat u het dessert over, maar doet u nog wel koffie en koekjes na? Leg de koekjes dan gestapeld in een ronde vorm neer.

Een ronde vorm met meringue en macarons.

Tip voor het opdienen

Voor wie het lastig vindt om uit de losse pols een mooie ronde vorm te creëren met een gat in het midden, hebben we nog een tip. Zet een schaaltje of glas in het midden en werk erom heen. Zodra alles mooi ligt, kan het schaaltje of glas weggehaald worden.

kerstkransen
Lees ook: Voorbeelden van kerstkransen om zelf te maken (met materialen uit de tuin)

Op zoek naar meer culinaire kersttrends van 2023? Heel Holland Bakt heeft ze op een rij gezet.

(Bron: Albert Heijn, Culy, Heel Holland Bakt, Shutterstock. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie