Lemon Meringue Angel Food cake van Vanessa

Natuurlijk is Vanessa teleurgesteld dat ze zondag 10 september 2017 de Heel Holland Bakt-tent moest verlaten, want ze was nog lang niet klaar. Maar ze bakt er niet minder om. In Tijd voor MAX maakt Vanessa een Lemon Meringue Angel Food cake. “Die is lekker fris en ziet er spectaculair uit.”

Ingrediënten:

Voor de cake:

  • 14 eiwitten (maat L)
  • 114 gram bloem (gezeefd)
  • 335 gram fijne kristalsuiker
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 eetlepel warm water
  • 1.5 eetlepel wijnsteenzuur (cream of tartar)
  • 2 theelepels vanille extract

Voor de lemoncurd:

  • 200 gram suiker
  • 1 eetlepel citroenrasp
  • 160 milliliter citroensap
  • 8 eierdooiers (maat L)
  • 1/4 theelepel zout
  • 141 gram boter

Voor de Zwitserse meringue:

  • 4 eiwitten (maat L)
  • 200 gram fijne kristal suiker
  • 1/2 theelepel vanille extract

Bereidingswijze:

Van de cake:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Mix in een kom de gezeefde bloem en de helft van de benodigde suiker. Zeef dit mengsel 2-3 keer.

Klop in de mixer de eiwit en warm water tot het een schuimig mengsel is. Voeg de zout, cream of tartar en vanille toe. Klop tot er zachte pieken vormen. Voeg dan de andere helft van de suiker toe tot stijve pieken vormen.

Vouw voorzichtig het bloemmengsel in het eiwitschuim. Schraap met een spatel over de bodem en de zijkant van de kom om zeker te weten dat alles goed vermengd is.

Giet het mengsel in een ongevette tulband bakvorm. Bak de cake 35 tot 40 minuten op 180 graden. De cake is gaar als het goudbruin van kleur is en bij zachtjes indrukken makkelijk terug springt. Draai de bakvorm om zodat de taart ondersteboven afkoelt.

Van de lemoncurd:

Mix de suiker, citroenrasp, eierdooiers, citroensap en zout samen in een steelpan. Voeg de boter toe en verwarm de mix op een middelhoog vuur. Blijf roeren tot dat de boter gesmolten is en de mix wat dikker van consistentie is geworden (duurt ongeveer 5 minuten). Zeef de curd en giet het in een glazen kom. Plaats plasticfolie over de curd en laat het afkoelen in de ijskast.

Van de Zwitserse meringue:

Verwarm de eiwit en suiker mengsel au bain-marie tot dat de suiker is opgelost. Mix het mengsel tot stijve pieken. Voeg het vanille extract toe.

Versier de taart met lemoncurd, meringue en roodfruit.

(Bron: Vanessa Pourier)

Geef een reactie