kerstkransen

Voorbeelden van kerstkransen om zelf te maken (met materialen uit de tuin)

Kerstkransen brengen in 1 klap veel sfeer met zich mee. U kunt ze zowel aan de voordeur als in huis ophangen. Ze zijn er in allerlei soorten en maten en van allerlei materialen. Wilt u er dit jaar zelf mee aan de slag, dan hebben we voorbeelden van kerstkransen om zelf te maken. En tips welke materialen uit de tuin u er eventueel voor kunt gebruiken.

Materialen voor kerstkransen verzamelen (uit de tuin)

Bij bloemenwinkels en tuincentra zijn rondom de feestdagen veel materialen te koop, die u kunt gebruiken voor kerstkransen. Denk bijvoorbeeld aan takken (dennen)groen, dennenappels, kerstballen, kerstverlichting, bessentakken, (droog)bloemen, gedroogde schijfjes sinaasappel en sierappeltjes. Beschikt u over een tuin, dan kunt u daar ook het nodige verzamelen. Denk aan takken hulst, klimop, eucalyptus, conifeer of taxus. Kleur kunt u aanbrengen met bijvoorbeeld sierappeltjes, Skimmia, rozenbottels, heide en kerstroos. Dat kunt u nog aanvullen met bijvoorbeeld uitgebloeide bloemen van onder andere de hortensia en met dennenappels, afgevallen blad en alles wat u verder mooi lijkt.

kerstkransen

Gebruik bijvoorbeeld dennengroen om een krans van takken mee te bedekken.

Als basis kunt u een kale kant-en-klare krans gebruiken, van bijvoorbeeld dennengroen, stro of takken. Anders kunt u die zelf vormen. Daar kunt u alle verdere materialen op bevestigen, met bijvoorbeeld ijzerdraad of wikkeldraad. Om het geheel extra feestelijk te maken, kunt u kerstdecoraties toevoegen, zoals kerstballen of stukken lint. Met een spuitbus sneeuw kunt u de krans indien gewenst nog een extra winters tintje geven.

kerstkransen

Bind de takjes met draad of touw aan de krans vast.

kerstkrans
Lees ook: Tips voor het ophangen van een kerstkrans aan een deur

Voorbeelden van kerstkransen

Er is veel mogelijk op het gebied van kerstkransen. Het belangrijkste is dat u hem maakt met materialen die u aanspreken of waar u in uw tuin over kunt beschikken. Ter inspiratie vindt u hieronder enkele mogelijkheden die u zelf kunt maken:

Kerstkrans met sinaasappel

Maak of koop een krans met dennengroen en bevestig kleine kerstballen in een kleur die u mooi vindt op. Kleed de kerstkrans verder aan met dennenappels en schijfjes gedroogde sinaasappel. Ook stokjes kaneel of steranijs staan hier heel mooi bij.

kerstkransen

Kerstkrans met gipskruid

Maak of koop een krans met dennengroen en bevestig hier kleine takjes eucalyptus in. Dit is een combinatie die een heerlijke geur afgeeft. Versier de kerstkrans verder met dennenappels en takjes gipskruid.

gipskruid

Kerstkrans met kerstballen

Het staat ook mooi om een kerstkrans niet geheel met groen en decoraties te bedekken. Laat ook eens een zijkant of de boven- of onderkant vrij. Bedek de rest van de krans met takjes dennengroen en versier met dennenappels en kerstballen in een kleur naar keuze.

halve krans

Liever toch een voller geheel, bedek de krans dan wel helemaal en gebruik extra veel kerstballen en dennenappels.

krans kerstballen

Kerstkrans met bessen

Decoreer een kant-en-klare krans of zelfgemaakte krans van takjes conifeer met takjes van een groenblijvende struik, zoals bijvoorbeeld magnolia of hulst. Versier vervolgens met dennenappels en takjes met bessen.

krans bessen

Kerstrans van mistletoe

Met takken mistletoe (maretakken) kunt u ook een krans vormen. Voeg er eventueel voor extra kleur enkele takjes met rode bessen of een gekeurd lint aan toe.

mistletoe

Stappenplan kerstkrans maken

Hovenier Miranda Spaan vertelt tenslotte wat u nodig heeft voor een kerstkrans met prachtige, verstilde kleuren en warme rode accenten. Ze laat u in een video stap voor stap zien hoe u de krans maakt.

kerstkrans

Op de overzichtspagina van Tuin & Balkon vindt u nog veel meer tips en adviezen voor tuin- en balkonplezier. Van adviezen over de verzorging van tuinplanten tot praktische tips over snoeien en tuinaanleg. En bekijk ook het complete overzicht met wetenswaardigheden, recepten, nieuwtjes en tips over Sinterklaas, Kerst en Oud en Nieuw. 

(Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie