Dadels: zijn ze gezond en wat kunt u ermee maken?

Dadels hebben een goed imago, ze moeten goed voor ons lichaam zijn en het is een goede vervanger voor suiker in recepten. Maar zijn ze inderdaad gezond en waar kunt u ze in gebruiken?

Dadels in de Schijf van Vijf

Volgens Het Voedingscentrum passen dadels in een gezonde voeding. Zowel de verse als gedroogde staan in de Schijf van Vijf. In de vrucht zitten veel vezels en kalium. De verse variant bevat ook nog eens vitamine C. Wel is het advies om maximaal 3 gedroogde dadels per dag te eten.

Gesuikerde dadels en dadelstroop staan dan weer niet in de Schijf van Vijf. Dit komt doordat er teveel suiker in zit. De meeste vezels zijn er dan uit. Af en toe eten kan uiteraard wel.

Een zoete smaak

Dadels smaken zoet, soms bijna karamelachtig. Er zijn veel verschillende soorten, maar in Nederland is de Medjoul de bekendste. Deze is groot, heeft veel vruchtvlees en smaakt zoet. Vanwege de zoete smaak wordt hij ook wel als vervanger van suiker in recepten gebruikt.

Trossen dadels aan een dadelpalm.

De dadelpalm

Dadels groeien in grote trossen aan dadelpalmen. Aan 1 boom kunnen kilo’s groeien. Verse varianten zijn verkrijgbaar van september tot november. De gedroogde variant is er het hele jaar door.

dadelpalm
Lees ook: Dadelpalm: Phoenix canariensis

Recepten met dadels

Dadels zijn dus een goede vervanger voor suiker. Dat is het geval bij deze chocolade pompoenmuffins of deze pompoen-energiebonbons. Maar als hoofdingrediënt zijn ze ook erg smakelijk. Denk bijvoorbeeld aan deze dadelkoekjes van Heel Holland Bakt, of deze dadel-hazelnoottaart. Of vul ze eens met geitenkaas of roomkaas, als tussendoortje. Maar ook in hartige gerechten kan de vrucht goed passen, denk aan een tajine-gerecht of gevulde kip. Meer recepten zijn te vinden op onze receptenpagina.

(Bron: Voedingscentrum, Heel Holland Bakt, Veggipedia. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie