Duur 14:23
Gepubliceerd op 13 december 2019

Dadel-hazelnoottaartje

De verschillende ingrediënten en structuren maken een van dit taartje een feestelijk taartje. De dadels zorgen al voor een licht zoet tintje, de hazelnoten zijn knapperig en de jam en kokosrasp maken het weer fris. Dit feestelijke dadel-hazelnotentaartje van Anna is een lust voor het oog en de mond!

Ingrediënten:

Voor de bodem:

  • 1 ei
  • 150 gram boter, koud en extra om in te vetten
  • 250 gram bloem, extra om te bestuiven
  • 110 gram witte basterdsuiker
  • snufje zout
  • 1 eetlepel melk, om te bestrijken

Voor de vulling:

  • 50 gram blanke hazelnoten
  • 20 medjouldadels
  • 75 milliliter kokend water

Voor de garnering: 

  • 1 eetlepel abrikozenjam
  • 25 gram kokosrasp

Extra nodig: een springvorm van 20 centimeter

Bereidingswijze:

Splits het ei; het eiwit wordt niet gebruikt. Doe de boter, bloem, basterdsuiker en zout in een mengkom en meng alles. Voeg als het deeg begint te kruimelen de dooier toe. Kneed het deeg tot het een bal vormt. Wikkel het deeg in plasticfolie en laat circa 20 minuten rusten in de koelkast.

Verwarm de oven op 175 graden hete lucht.

Verdeel de hazelnoten op een bakplaat en rooster ze circa 10 minuten. Ontpit de dadels en doe ze met het water in een keukenmachine of hoge maatbeker. Pureer de dadels fijn, maar zorg ervoor dat ze de structuur behouden.

Bekleed de springvorm met bakpapier en vet de rand in met een kwast.

Verdeel het deeg in 2 gelijke delen en haal van elk deel een klein beetje af. Rol de delen deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot ronde lappen zo groot als de springvorm. Leg een deegcirkel in de springvorm en duw lichtjes aan. Rol vervolgens de kleine stukjes deeg die die je van de grote stukken hebt afgehaald op en bekleed hiermee de rand van de vorm. Druk lichtjes aan.

Verdeel de dadelcrème oven de bodem en druk de geroosterde hazelnoten in de crème. Leg de tweede deegcirkel op de vulling en druk lichtjes aan. Bestrijk de bovenkant met de melk.

Bak het taartje in circa 40 minuten goudbruin en gaar. Laat het taartje afkoelen. Verwarm de jam en bestrijk het taartje ermee. Bestrooi met de geraspte kokos.

Geniet ervan!

Geef een reactie

Reactie

    Miranda2310 says:

    Ik snap niet dat het met gewone bloem kan ? Zonder gist ?
    Bedoelen jullie niet zelfrijzend bakmeel ?

Bekijk ook

Meer