ingrediënten

Hier kunt u eieren en andere ingrediënten mee vervangen tijdens het koken

Tijdens het koken ingrediënten als boter, suiker of eieren te weinig? Vaak kunt u ze met een ander product vervangen dat u wellicht wel in huis heeft. We zetten de mogelijkheden op een rij.

Eieren

Mist u een ei of kunt u hier niet zo goed tegen, dan kunt u een greep in de fruitschaal doen. Elk ei kunt u vervangen door een halve geplette banaan. Ook appelmoes is een optie, vervang het ei dan door 3 eetlepels ervan. Heeft u lijnzaad in huis, dan kunt u een eetlepel ervan per te vervangen ei mengen met 3 eetlepels lauw water. Na 15 minuten neemt dit de structuur van ei aan. Een ei is ook te vervangen door 2 eetlepels maizena op te lossen in water.

Wilt u meringue maken, dan kunt u er in plaats van eiwit ook het vocht van kikkererwten voor gebruiken. Dit vocht wordt ook wel aquafaba genoemd. U kunt aquafaba maken door kikkererwten te koken en het vocht te gebruiken. Maar u kunt ook het vocht gebruiken uit een pot of blik kikkererwten. Let er dan wel op of er zout aan is toegevoegd, want dit heeft invloed op uw recept. U hoeft dan zelf bijvoorbeeld geen extra zout meer toe te voegen. Soms is het nodig het vocht iets in te koken, tot het de dikte heeft van eiwit. Laat het vervolgens goed afkoelen, want het opkloppen lukt het best als het koud is. Als u aquafaba gebruikt voor binding dan kunt u 45 ml aquafaba gebruiken in plaats van 1 ei of 30 ml voor 1 eiwit. Net als bij gewoon eiwit blijft aquafaba stabieler door er wat zuurs aan toe te voegen als azijn of citroen. Gebruik op 120 ml aquafaba 1 theelepel citroensap of witte azijn. Verder moeten de kom en kloppers helemaal vetvrij zijn, anders lukt het kloppen niet.

Boter

Wilt u cake of wafels maken, maar blijkt u geen roomboter in huis te hebben? Dan kunt u hiervoor dezelfde hoeveelheid appelmoes voor gebruiken. Komt u net wat boter tekort, dan kunt u ook de helft ervan vervangen door Griekse yoghurt of olijfolie. Voor koekjes kunt u de helft van de boter vervangen door een kwart Griekse yoghurt. Bij cake kunt u boter 1 op 1 vervangen door kwark. Let er wel op dat de verhouding kwark in de cake niet te hoog wordt, anders wordt de cake te nat.

Vooral voor hartige gerechten kunt u margarine gebruiken in plaats van roomboter. Vaak lukt dit goed door dat 1-op-1 te doen. Bij een cake is meer precisie nodig. Dat komt doordat er in margarine vaak beduidend meer water zit dan in boter. Om dit te compenseren moet u dan een deel van wat ander vocht weglaten.

Ook neutraal smakende olie is een optie, maar in dit geval zit er in boter meer water en minder vet dan in olie. Heel Holland Bakt heeft daar een mooie rekensom voor: (x) gram boter x 0,82 = (y). (y) ÷ 0,92 = benodigde hoeveelheid olie.

Voor het invetten van een bakblik kunt u in plaats van roomboter ook bakspray gebruiken.

Suiker

Appelmoes, palmsuiker en kokosbloesemsuiker kunt u 1-op-1 gebruiken als alternatief voor suiker. Als vloeibaar alternatief kunt u honing, agavesiroop of ahornsiroop (maple syrup) gebruiken. Meestal heeft u hier iets minder van nodig dan gewone suiker. Wanneer u zo’n nat ingrediënt toevoegt aan het beslag, kunt u de hoeveelheid vocht in het recept verlagen met ongeveer 25 procent. Verlaag ook de oventemperatuur met ongeveer 10 graden, aangezien vloeibare suikers sneller bruin kleuren. Ook andere zoetmakers als banaan, gepureerde dadels of Stevia zijn een optie. Omdat Stevia erg zoet is, hoeft u er maar weinig van te gebruiken. Doordat Stevia minder vocht vasthoudt dan suiker kan het baksel wel wat droger worden. Het werkt daarom het beste om Stevia te combineren met banaan of dadels, om het vocht te compenseren.

Zelfrijzend bakmeel

Heeft u geen zelfrijzend bakmeel in huis, maar wel bloem en bakpoeder? Voeg dan per 500 gram bloem 1 zakje bakpoeder toe, meng het goed en zeef het.

Bakpoeder

Als u geen bakpoeder heeft, kunt u dit ook zelf samenstellen met baking soda en een zuur ingrediënt. Meng daarvoor 1 deel baking soda met 2 delen van het zure ingrediënt. Daarbij kunt u denken aan yoghurt, karnemelk, citroensap of een neutraal smakende azijn als witte azijn. Ontbreekt het u ook aan baking soda en een zuur ingrediënt, dan kunt u het bakpoeder ook nog vervangen door zelfrijzend bakmeel. Dat meel bevat zout en bakpoeder en in plaats van bloem en bakpoeder gebruikt u dan zelfrijzend bakmeel. Het zout laat u dan verder achterwege.

In het geval van cake of muffins kunt u ook opgeklopte eiwitten gebruiken om de baksels te laten rijzen. Een 4e van het beslag moet dan uit stevig opgeklopte eiwitten bestaan.

Slagroom

In baksels kunt u slagroom vervangen door 200 gram crème fraîche luchtig te kloppen met 30 gram poedersuiker. Bij recepten waar u een scheut slagroom gebruikt om het gerecht romig te maken kunt u de slagroom vervangen met een andere soort room, zoals bijvoorbeeld kookroom. In quiches kunt u een scheutje volle melk gebruiken.

Zure room

In plaats van zure room kan (Griekse) yoghurt ook prima gebruikt worden als frisse en romige toevoeging.

Bouillonblokje

Bouillonsoorten zijn onderling goede alternatieven voor elkaar. Heeft u bijvoorbeeld kippenbouillon nodig, maar niet in huis en wel groentebouillon, dan kunt u het hiermee vervangen. Helemaal geen bouillon voorradig, dan kunt u zelf een vervanging maken met heet water, waar u gedroogde kruiden aan toevoegt, zoals tijm en peterselie. Vul dit naar smaak aan met peper en zout.

Ui

Uien laten zich goed vervangen door de variant ervan in poedervorm. Heeft u dit ook niet in huis, dan krijgt u het gerecht ook op smaak met bosui, prei of bieslook.

Paneermeel

Paneermeel bestaat uit broodkruimels en hier is het dus ook makkelijk mee te vervangen. Maal of verkruimel daarvoor een restje oud brood. Ook havervlokken, gemalen tortillachips, cornflakes of nootjes als walnoten zijn afhankelijk van uw smaak en het gerecht een optie.

Citroen

Als u een kleine hoeveelheid citroen nodig heeft om bijvoorbeeld een dressing of saus te zuren, dan kunt u in plaats van citroen ook een scheutje witte wijnazijn of appelazijn toevoegen. Een nog betere optie is het om limoensap te gebruiken, mocht u limoenen in huis hebben.

Maizena

In plaats van maizena om een gerecht te binden, kunt u ook aardappelzetmeel gebruiken. Los het hiervoor op in water en voeg het toe. Of gebruik een dubbele hoeveelheid gewone bloem. Bijvoorbeeld 2 eetlepels bloem op 1 eetlepel maizena.

Verse gist

Het is als u vaak bakt altijd handig om droge gist in huis te hebben. Heeft u dan een keer verse gist nodig, maar bent u dat vergeten, dan kunt u er ook droge gist voor gebruiken. 7 gram gedroogde gist heeft dezelfde rijskracht als 21 gram verse gist (een half blokje).

Met de vervangende ingrediënten kunt u doorgaan met het recept, zonder ervoor uit de deur te hoeven, maar voor de smaak van het gerecht kan het soms wel net een ander resultaat opleveren. Soms heeft dit zelfs een meerwaarde. Dus het is een kwestie van uitproberen of het voor u op die manier een waardevolle aanpassing is.

(Bron: Kookfans, Culy, Heel Holland Bakt, foodies, 24 Kitchen, Libelle.be)

Geef een reactie