Clafoutis

Clafoutis met vijgen en amarena kersen

Robèrt maakt deze clafoutis met vijgen en amarena kersen. Dat zijn ontpitte en in suikersiroop ingelegde zure kers. Het is een Italiaanse specialiteit. Door de lange inlegperiode krijgen ze een mooie dieprode kleur en smaken ze heerlijk. Een perfecte combinatie met de frisse vijg.

Ingrediënten:

Voor het hardewenerdeeg:

  • 25 gram ei
  • 100 gram koude boter
  • 50 gram basterdsuiker
  • snuf zout
  • 150 gram bloem

Voor de vulling:

  • 250 gram amandelspijs
  • 125 gram melk
  • 125 gram eieren
  • verse vijgen,  in vieren
  • amarena kersen, afgespoeld

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.

Kluts het ei. Snijd de boter in blokjes en meng met de suiker en het zout. Voeg het ei toe en meng kort. Voeg de bloem toe en kneed tot een soepel deeg. Rol het deeg uit op 3 mm dikte en bekleed de onderkant van de vorm met het deeg.

Roer de spijs los in de keukenmachine of met de mixer. Voeg druppelsgewijs de melk toe tot de spijs is afgeslapt. Kluts de eieren en voeg druppelsgewijs toe. Schenk deze appareil, vulling, over het deeg.

Snijd de vijgen in stukjes en verdeel ze over de vulling. Verdeel de amarena kersen over de vulling. Doe de clafoutis in de oven en verlaag de temperatuur naar 170 graden. Bak de clafoutis circa 35 minuten of tot de vulling net is gestold.

Wel of geen bodem?

De bodem van hardewenerdeeg is optioneel. Als u thuis een clafoutis serveert, kunt u hem in een ovenschaal maken van alleen de vulling. Wilt u de clafoutis meenemen of op een bord presenteren, dan biedt de bodem van hardewenerdeeg uitkomst.

Geniet ervan!

Geef een reactie