Bewaartips

Bewaartips voor brood, eieren en kaas van Robèrt van Beckhoven

Wel of niet eieren in de koelkast bewaren en hoe zorgt u voor knapperig brood? Robèrt van Beckhoven heeft een aantal handige bewaartips voor u.

Brood in de koelkast?

Robèrt hoort weleens van mensen dat ze hun brood in de koelkast bewaren. Dat raadt hij echter af. Daar wordt het namelijk veel sneller oud door. En als u brood wilt invriezen doe het dan in een papieren zak. Veel mensen doen het in plastic, maar dan blijft de korst niet knapperig.

Bewaartips kaas

Veel mensen bewaren kaas in de koelkast, maar wist u dat u kaas ook heel goed kunt invriezen? Het gaat dan wel om de ‘harde’ kazen. Jonge, jong belegen en Parmezaanse kaas kunt u prima in de vriezer kwijt. U kunt de kaas eventueel in blokjes snijden of raspen. Verpak het in plastic folie en vervolgens in een diepvrieszak of -bakje. Het plasticfolie is een extra bescherming voor het moment dat u het ontdooit, dan brokkelt het niet af door het temperatuurverschil. De kaas is tot wel 8 maanden houdbaar in de vriezer. Bekijk het recept voor Robèrts kaasdip met (restjes) kaas.

Ei in of buiten de koelkast bewaren?

Moet een ei nou in de koelkast of er buiten bewaard worden? Volgens Robèrt is het in principe allebei goed, maar als u eieren uit de koeling in de supermarkt koopt, condenseren ze als ze op kamertemperatuur komen en zijn ze eerder aan bederf onderhevig. In de bakkerij van Robèrt worden eieren zowel in de koeling als erbuiten bewaard. Het ligt er net aan voor welke toepassing u ze nodig heeft. Koude eieren laten zich beter scheiden en eieren op kamertemperatuur laten zich beter opkloppen.

Zo krijgt u knapperig stokbrood

Veel mensen doen water op stokbrood voordat ze het in de oven doen, maar dat moet u volgens Robèrt nou net niet doen. Daar wordt het namelijk slap van. Stokbrood moet u kort en hevig bakken. Zo heet als mogelijk. Daar krijgt het vanzelf een mooie kleur van. U moet het stokbrood er alleen op tijd weer uithalen, zodat het niet aanbrandt.

(Bron: Robèrt van Beckhoven, archief)

Geef een reactie

Reactie

    Jeanmarchand says:

    Brood niet in de koelkast moet dan wel binnen 3 dagen opgebruikt. Anders heb je schimmelbrood.