brownies

Bevrijdings-brownies van Emina Zorlak

Dit jaar vieren we op 5 mei 76 jaar vrijheid in Nederland. De oranjebitters kunnen uit de kast gehaald worden en het is weer tijd om stil te staan bij de rijkdom van onze vrijheid. En als u aan 10 mensen vraagt wat vrijheid voor hen betekent, dan krijgt u 10 verschillende antwoorden; iedereen ervaart zoiets op zijn of haar eigen manier.

Eetverhalen van 76 jaar geleden

Als culinair deskundige ben ik gedoken in de eetverhalen van 5 mei van 76 jaar geleden. En er zijn verhalen van mensen die toen kind waren die mij ontroeren. Amerikaanse en Engelse soldaten delen aan kinderen iets uit wat ze niet kennen, maar waarvan hun smaakpapillen een sprongetje maakten: chocolade. Het zit soms ook in voedselpakketten die uit de lucht worden gegooid.

Schaars

Chocolade is in die tijd schaars in Nederland. Er zijn in de 19e eeuw al wel chocoladefabrieken en koffie- en chocoladehuizen, maar het is echt een luxeproduct, niet iedereen kan dat zomaar kopen. Het is bij de bevrijding in 1945 dat de donkerbruine reepjes voor het eerst door meerdere mensen geproefd worden. En ze raken in extase; zoiets lekkers hadden ze nog niet eerder gegeten! Bijna elke dag eet ik wel een klein blokje na het eten, maar nog steeds raak ik bij het eerste hapje in extase en denk ik: zoiets lekkers heb ik nog nooit gegeten.

Een ware traktatie

Chocolade is niet alleen lekker om zo te eten, maar ook om mee te koken en bakken. Ik heb een heerlijk brownierecept. Iedereen die deze brownies proeft wil het recept direct hebben. Ik heb het tot nu toe jaren geheim gehouden, maar wil jullie het pleziertje op Bevrijdingsdag niet onthouden. Dus hierbij een brownierecept (de beste die u ooit heeft gehad) met pure chocolade, melkchocolade en cacao, omdat het vandaag de dag nog steeds een bijzonder ingrediënt is. En laat het nou net morgen, 6 mei, Internationale Anti-dieetdag zijn… neem het er dus van! Het is een ware traktatie; zoiets lekkers heeft u nog niet eerder gegeten. Ik beloof het.

Ingrediënten ultieme smeuïge brownies:

  • 120 gram boter
  • 115 gram pure chocolade
  • 270 gram fijne suiker
  • snufje zout
  • 2 theelepels vanille-extract
  • 2 eieren
  • 125 gram bloem
  • 2 eetlepels cacaopoeder
  • 100 gram melkchocolade

Bakvorm van circa 24×24 cm (9-12 stukjes)

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 170 graden. Bekleed de bakvorm met bakpapier.

Breng een pannetje water aan de kook. Snijd de boter in blokjes en hak de chocolade in stukjes. Doe de boter en chocolade in een kom die boven het pannetje past en waarmee het water niet wordt geraakt. Verlaag het vuur, zodat het water niet meer borrelt en zet de kom op de pan. Laat de boter en chocolade smelten en vervolgens iets afkoelen.

Voeg de suiker, het zout en de vanille-extract toe en roer goed door. Voeg de eieren een voor een toe en mix met een handmixer. Voeg de bloem en de cacaopoeder toe en spatel kort door het beslag. Hak de melkchocolade in kleine stukjes en roer door het beslag. Schenk het beslag in de bakvorm en strijk glad. Schrik niet: het beslag hoort smeuïg. Bak in circa 22 minuten en laat volledig afkoelen. Snijd nadat het volledig is afgekoeld in vierkante stukjes.

Emina Zorlak is met anekdotes en wetenswaardigheden over eten elke woensdag te horen in het MAX-radioprogramma De MAX! met Wat eet De MAX! vandaag? Meer recepten van Emina vindt u in onze kookrubriek Dit kookt MAX Vandaag

Geef een antwoord