aubergine

Het is feest: aubergine met chocola!

In de maand juli valt er heel wat te vieren. Veel boerenbedrijven hebben weer aubergine en op 7 juli is het ook nog eens Internationale Chocoladedag (1 van de 2 per jaar, maar ze hebben een andere oorsprong. Op 7 juli wordt gevierd dat de chocolade in 1550 in Europa is geïntroduceerd). Daarom ga ik deze 2 delicatessen een podium bieden; hier op de site en op het bord!

Aubergines: gekmakende appels

Oorspronkelijk komen aubergines uit India en Pakistan, maar de Moren namen ze mee naar Europa. Vooral in Italië is het een veelgebruikte, favoriete groente, maar het heeft lang geduurd voordat de Italianen doorhadden hoe lekker het is. In eerste instantie werd de aubergine daar in de 15e eeuw als decoratieve tuinplant gebruikt.

Pas eeuwen later deed het zijn intrede in de keuken, maar in het begin ging dat niet helemaal goed… De Italianen aten de vrucht rauw en kregen daar enorme buikpijn van. Al snel kreeg de groente de naam “melanzane”, wat letterlijk vertaald zoiets betekent als: de appel waar u gek van wordt. Gek van de buikpijn, ja, want aubergine hoort u helemaal niet rauw te eten! Pas na bereiding (en toegegeven: het is een lastige groente om lekker te bereiden, u moet de trucjes kennen) wordt het een zalige groente. Mijn ultieme bereidingstip: snijd de aubergine in plakken, zout de plakken en laat even staan. Het bitter vocht komt er zo uit en dat kunt u vervolgens deppen met keukenpapier. Op deze manier zuigt de groente zich niet vol met olie en houdt u malse, bijna vlezige plakjes over.

Chocolade: voedsel van de goden

Al 400 jaar voor Christus maakten de Azteken in Mexico een drankje dat lijkt op onze huidige chocolademelk; een combinatie van water, cacao en peper. Ze geloofden dat de cacao een gift was van de god der wijsheid. Cacao groeit als gele, ovaalvormige vrucht aan bomen. Daarin zitten witte cacaobonen welke in ongeveer 4 dagen worden gefermenteerd en zo verandert de smaak, samenstelling en kleur van de boon.

Vervolgens worden de bonen 7 dagen in de zon gedroogd, zodat al het vocht eruit gaat en daarna worden ze gebrand. Tenslotte worden de bonen geperst, waardoor er een brij, de cacaomassa, ontstaat. Deze brij wordt gescheiden in vet (dat wordt ook wel cacaoboter genoemd) en cacao. Pure chocolade zit vol antioxidanten, werkt ontstekingsremmend en beschermt de lichaamscellen. Niet voor niets is de wetenschappelijke naam dan ook “theobroma cacao”, wat betekent: voedsel van de goden.

Feestje op het bord

Om de aubergine en de chocola te vieren, heb ik een heel bijzonder bijgerecht bedacht. Op het eerste gezicht wellicht een beetje gek, maar geef het een kans en u bent verkocht. Ik beloof het. Gepofte aubergine met een Mexicaanse molesaus. Deze saus is een Mexicaanse trots! Soms gaan er wel 20 of meer ingrediënten in, het wordt vaak geserveerd bij vlees en het heeft alles in zich: pit, hartigheid, zoetheid, zuur, bitter, chocola… wat wilt u nog meer? Ik maak natuurlijk een iets makkelijkere versie, maar niet minder lekker. Serveer het met rijst of snijd de aubergine in stukjes en vul er een taco mee. Na 1 hap weet u waarom chocolade voedsel van de goden wordt genoemd…

Ingrediënten gepofte aubergine met Mexicaanse chocoladesaus (2 personen):

  • 2 aubergines
  • olie
  • 50 gram pinda’s
  • 1 sjalot
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 0,5 theelepel steranijspoeder
  • 70 gram tomatenpuree
  • 400 milliliter water
  • 1 groentebouillonblokje
  • 60 gram pure chocolade

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Smeer de aubergines in met olie en leg ze op een bakplaat. Pof ze circa 60 minuten in de oven en keer ze tussendoor om.

Mix in een hakmolen de pinda’s tot kruim/bloem.

Pel en snipper de sjalot. Pel en hak de knoflook. Hak de rode peper. Verwarm een scheutje olie in een diepe koekenpan en fruit de sjalot, knoflook en rode peper circa 2 minuten. Voeg de komijnpoeder, kaneelpoeder en steranijspoeder toe en bak circa 1 minuut mee. Voeg de tomatenpuree toe en bak circa 1 minuut mee. Schenk het water in de pan en verkruimel het bouillonblokje erboven. Hak de chocolade grof en voeg samen met de gemixte pinda’s toe. Laat circa een half uur pruttelen.

Haal de aubergines uit de oven en snijd ze in het midden in, maar niet helemaal door. Leg ze op een bord en verdeel hier de molesaus overheen.

Emina Zorlak is met anekdotes en wetenswaardigheden over eten elke woensdag te horen in het MAX-radioprogramma De MAX! met Wat eet De MAX! vandaag? Meer recepten van Emina vindt u in onze kookrubriek Dit kookt MAX Vandaag.

Geef een reactie