Gember

10 gezondheidsvoordelen van gember

Gember wordt tegenwoordig door steeds meer mensen gegeten, maar het is misschien nog wel populairder om stukjes verse gember in een kopje thee of water te stoppen. En we drinken niet alleen massaal gemberthee en –water omdat het lekker is, het heeft ook nog eens tal van gezondheidsvoordelen.

Goed voor de spijsvertering

Gember is goed voor uw spijsvertering. Gember bevordert namelijk de werking van de alvleesklier, die op zijn beurt weer enzymen produceert die uw spijsvertering stimuleren.

Bron van antioxidanten

De vele antioxidanten die gember bevat is voor veel mensen een reden om dagelijks een kop gemberthee te drinken. Deze plantaardige stoffen beschermen uw lichaamscellen namelijk tegen schade van buitenaf, zoals uitlaatgassen of rook.

Natuurlijke pijnstiller

De stoffen gingerol en shogaol die in gember zitten zouden een pijnstillende werking hebben. Het is nooit wetenschappelijk aangetoond dat dit ook daadwerkelijk het geval is, maar in de Chinese geneeskunde wordt gember in ieder geval al eeuwen als pijnstiller gebruikt.

Gember tegen misselijkheid

Gingerol gaat ook misselijkheid tegen. Daarom wordt gember al eeuwen gegeten tegen zeeziekte. Maar gember gaat ook reisziekte en braken tegen.

Ontstekingsremmer

De gemberwortel bevat etherische oliën, waardoor uw lichaam meer witte bloedcellen aanmaakt. Deze witte bloedcellen bestrijden bacteriële infecties, wat betekent dat het eten (of drinken) van gember ontstekingsremmend werkt.

Stabiele bloedsuikerspiegel

Wetenschappers van de Universiteit van Sydney hebben ontdekt dat gember de bloedsuikerspiegel stabieler houdt. Dit kan diabetici helpen bij het onder controle houden van hun bloedglucosegehalte.

Gember tegen hartziekten

Gember helpt bij het verminderen van slecht cholesterol in uw bloed. Elke dag een kopje gemberthee kan er dus voor zorgen dat uw hart minder vatbaar wordt voor hartziekten.

Belangrijke vitamines

In gember zitten de vitamines B1, B2 en B6. Deze vitaminen spelen een belangrijke rol in de opslag en afbraak van suiker, vetten en eiwitten voor het lichaam.

Vol magnesium en kalium

Gember bevat de mineralen magnesium en kalium. Magnesium vermindert spierkramp en kalium regelt uw vochtbalans en bloeddruk.

Smaakmaker

Naast alle gezondheidsvoordelen is gember ook uitermate geschikt als smaakmaker door verschillende gerechten. Door de ietwat pittige smaak is gember vooral populair in Aziatische gerechten. U kunt gember zowel in plakjes, als geraspt gebruiken. Probeer bijvoorbeeld eens de volgende gerechten met gember:

Winterse currysoep

Beef Shanghai

Eenvoudige wok met kip en groente

Pompoen-linzensoep

(Bron: Sante.nl, Voedingscentrum)

Geef een reactie

Reacties (3)

  Nelleke reageert says:

  Wij drinken regelmatig gemberthee met verse sinaasappel en verse mint. Een heerlijke combinatie en supergezond. Ik maak wel eerst een pot zwarte thee, doe daarbij flink wat verse gember, een hele sinaasappel in plakken gesneden en verse munt. Even laten trekken en je hebt een overheerlijke thee. Bovendien is het supergezond.

  GerdaH says:

  Je kunt ook gember in potjes kopen. Geconfijt. Is dat net zo goed?

   MAX Vandaag says:

   Beste GerdaH, bedankt voor uw reactie. Gekonfijte gember in siroop staat niet in de Schijf van Vijf, omdat er suiker aan is toegevoegd. Verse gember is daarom gezonder.