gember

Zo blijft gember het langste vers, bekijk onze bewaartips

Verse gember is heerlijk om een kop thee mee te maken of om in een gerecht te verwerken. Een stuk wortel kunt u afhankelijk van de manier van bewaren best lang gebruiken. Bekijk onze bewaartips om er zo lang mogelijk van te genieten.

Kies voor écht verse gember

Des te verser de gember zelf is, des te langer is die te bewaren. Kies voor een wortel die goed stevig aanvoelt, met een gladde schil. Een zacht, vochtig of rimpelig exemplaar heeft u veel minder lang plezier van.

In de fruitschaal

Het is prima mogelijk een verse gemberwortel op kamertemperatuur te bewaren, bijvoorbeeld in de fruitschaal. Op deze manier verliest de wortel echter redelijk snel zijn versheid en dit is dus alleen een optie als u de gember in enkele dagen opmaakt. Anders kunt u beter gekoeld bewaren.

Gember
Lees ook: 10 gezondheidsvoordelen van gember

In de koelkast

Gember is, mits in zijn geheel bewaard, tot 3 weken lang houdbaar in de koelkast. Snijdt u de wortel in kleinere stukjes, dan wordt de bewaartijd korter. Verpak de gember voor het beste effect in een afsluitbare diepvrieszak en plaats die in de groentelade. In een papieren zak kan ook, maar omdat dit niet luchtdicht is, werkt dit net wat minder goed.

Invriezen

Gember is prima geschikt om in te vriezen. Zo kunt u er altijd gebruik van maken wanneer u het nodig heeft. U kunt de gemberwortel in zijn geheel invriezen, maar u kunt het ook geschild raspen of klein snijden en dan in aparte porties invriezen. Verpak bij voorkeur in een afgesloten diepvrieszak of diepvriesbakje. Ingevroren is de wortel tot een jaar lang houdbaar. U hoeft de gember niet per se te ontdooien voor gebruik. U kunt het direct toevoegen aan uw thee of maaltijd.

Gember drogen

Ook drogen is nog een optie. Rasp de verse gemberwortel en verspreid de rasp over bakpapier. Laat dit een dag of 4 drogen in een koele, droge ruimte. De eenmaal gedroogde gember kunt u tot wel een jaar bewaren.

Gember kweken

In plaats van de gemberwortel als smaakmaker te gebruiken, kunt u die ook eens in aarde planten. Zo kunt u uw eigen plant opkweken. In een eerder artikel vertellen we hoe u een gemberplant kunt laten groeien.

(Bron: Voedingscentrum, Culy, 24 Kitchen, Kookfans, wikiHow)

Geef een reactie