deep fryer

Zo maakt u de frituurpan weer blinkend schoon

Na het frituren van patat, snacks of oliebollen laten we de frituurpan het liefst staan om te genieten van de hapjes. Toch is het beter hem zo snel mogelijk schoon te maken. Ook geldt, hoe vaker u de pan schoonmaakt, hoe minder lang de klus duurt. Met onderstaande tips is hij binnen een handomdraai weer schoon.

Oud frituurvet

Wanneer het eten in de frituurpan heel snel goudbruin bakt, zonder dat het al goed gaar is, dan heeft u te maken met oud vet. Als u dat niet vaak genoeg vervangt, kunnen er schadelijk stoffen ontstaan zoals PAK’s. Deze polycyclische aromatische koolwaterstoffen, kunnen kankerverwekkend zijn. Het advies luidt: ververs het frituurvet na 4 tot 7 keer bakken. Is het donker, stroperig en heeft het een gekke smaak of geur? Vervang het ook dan zo snel mogelijk. Vul het nooit aan met vers frituurvet. Die combinatie zorgt ervoor dat er sneller schadelijke stoffen ontstaan.

Tips voor een schone frituurpan

Bent u klaar met bakken en is het tijd om de olie te verversen? Ga dan direct aan de slag. Oud frituurvet koekt snel aan en is lastig te verwijderen. Door het onderstaande stappenplan te volgen, bakt u de volgende keer de hapjes weer in een schone frituurpan:

 1. Schakel de frituurpan na het bakken uit en trek de stekker uit het stopcontact. Laat even afkoelen.
 2. Verwijder het oude vet. Vloeibaar vet kunt u het beste overgieten in een oude, lege fles, bijvoorbeeld de oude verpakking van het vet. Zorg wel dat het vet ver genoeg afgekoeld is. Vast frituurvet kunt u overgieten in een pannetje. Lever het oude vet in bij een milieustraat of inleverpunt bij u in de buurt. Spoel het nooit door de gootsteen of door uw toilet, dit zorgt voor verstopping.
 3. Veeg het achtergebleven vet in de pan weg met keukenpapier.
 4. De losse onderdelen, zoals het mandje en de binnenpan kunnen meestal in de vaatwasser. Deze kunt u ook in een sopje met wat afwasmiddel of schoonmaaksoda zetten.
 5. Wat u ook kunt doen, is de frituurpan vullen met water en daar een vaatwastablet of schoonmaak soda aan toe te voegen. Zet de pan aan op een temperatuur van 90 graden. Na 10 minuten zet u de pan weer uit. laat hem afkoelen en spoel vervolgens de binnenpan met het mandje onder de kraan met heet water af.

Let op: de pan wordt erg heet, loop daarom niet weg als deze aanstaat en pas op dat u zich niet verbrandt.

Plantaardige olie

Er zijn 3 soorten oliën of vetten waarin u kunt frituren, namelijk plantaardige olie, vast frituurvet en vloeibaar frituurvet. Sommige mensen willen het frituren gezonder maken door een ander soort vet of olie te gebruiken. Omdat in de vaste variant meer onverzadigde vetzuren zitten, wordt dit als minder gezonde optie beschouwd. Vloeibaar frituurvet zou een betere keuze zijn. Plantaardige oliën zoals zonnebloemolie, sojaolie of arachideolie zouden nog gezonder zijn, omdat het weinig verzadigde vetzuren bevat. Wel moet u de olie vaker vervangen dan het vaste of vloeibare vet.

(Bron: Jumbo, Roomed, Voedingscentrum, mvo, frituurwereld.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

  Fransjes says:

  Neem geen elektrische frituurpan maar een die je gewoon op het gas of inductie plaat zet.
  Klaar met frituren,vet eruit en de hele pan met mandje in de vaatwasser, klaar en aanzienlijk goedkoper en gezonder omdat je het vet na iedere keer frituren kan zien of het nog goed is.

  madeliev says:

  Patatjes bakken in een electrische frituurpan is gezonder én veiliger dan in een open pan op gas. Op inductie weet ik niet, is me niet bekend, maar lijkt me hetzelfde. Bij een electrische pan wordt altijd de ingestelde graden [170 – 180 gr] behouden , dus sowieso al gezonder, maar waardoor er ook geen zelfbrand kan ontstaan [mocht je vergeten de stekker eruit direct uit te trekken]. In mijn omgeving heb ik 2 woningbranden meegemaakt door zelfbrand in een frituurpan op gas. Ik ben ooit – jaren geleden – eens vergeten de stekker uit de electrische frituurpan te trekken en kwam daar uren later achter, toen ik weer in de schuur kwam, het rookt er enorm naar patat maar verder was er gelukkig niets aan de hand. Terwijl bij een open frituurpan al na 20 minuten zelfbrand kan ontstaan.