auberginefrietjes

Auberginefrietjes met couscoussalade van Sandra Ysbrandy

Groenten roosteren in de oven is gemakkelijk en het verdiept de smaak. Immers wanneer groenten worden gekookt, verliezen ze smaak en voedingsstoffen aan het kookwater. In de oven roostert u de groenten met enkel olijfolie, peper, zout en kruiden. De groenten worden heerlijk krokant aan de buitenkant en romig-zacht van binnen. Groentefrietjes worden vaak gemaakt van zoete aardappel, knolselderij of pastinaak. Maar van aubergine is het ook erg lekker. Maak er een couscoussalade bij en voeg extra geraspte bloemkool toe. Dan eet u, in een maaltijd, lekker veel gezonde groenten.

Ingrediënten (4 personen):

  • 3 aubergines
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 2 theelepel ras el hanout
  • 1 teen knoflook, geperst
  • snuf zout

Voor de yoghurtsaus:

  • 3 eetlepel Turkse yoghurt
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel olijfolie
  • peper en zout
  • peterselie, fijngehakt

Voor de salade:

  • 200 gram couscous
  • 400 gram bloemkool
  • 75 gram pijnboompitten
  • sap en rasp van 1 citroen
  • olijfolie
  • peper en zout

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Maak de marinade door olijfolie, tomatenpuree, ras el hanout, zout en knoflook te mengen.

Snijd de aubergines in de lengte in dikke plakken. Snijd de plakken vervolgens in repen. Leg de auberginerepen op de bakplaat en bestrijk ze met de marinade. Rooster de aubergine 45 minuten in de oven.

Maak de yoghurtsaus door de Turkse yoghurt te mengen met citroensap, olijfolie en peterselie. Breng op smaak met peper en zout.

Doe de couscous in een kom en giet er kokend heet water op (zie voor de verhouding de aanwijzingen op de verpakking). Dek de kom af. Rasp ondertussen de bloemkool in de schaal waar ook de salade in wordt geserveerd. Verhit een koekenpan en rooster de pijnboompitjes in 1-2 minuten goudbruin. Roer de gare couscous los met een vork en doe dit samen met de pijnboompitjes bij de bloemkool. Maak de dressing door citroensap en rasp en olijfolie te mengen. Breng op smaak met peper en zout. Meng door de salade.

Serveer de auberginefrietjes met de salade. Giet de yoghurtsaus over de frietjes of geef het er in een klein bakje bij. Garneer met verse peterselie.

(Bron: Sandra Ysbrandy)

Geef een reactie